diumenge, 17 de maig del 2015

París: altres punts d'interès

Hôtel de Sens
Després de creuar el riu venint de Notre-Dame, ens endinsem al barri de Marais. Comencem amb l'edifici destacat del Hôtel de Ville, l'ajuntament de París ornamentat en estil neorenaixentista mostra en la seva façana 108 estàtues d'il·lustres parisencs. A l'hivern, una gran pista de patinatge s'instal·la davant. Si us ve de gust alguna activitat cultural, l'Hôtel té exposicions temporals gratuïtes.

Le Chat Noir
Val molt la pena descobrir el barri seguint la ruta del Marais medieval, impressionants hôtels particuliers, les mansions dels aristòcrates en estil renaixentista, com l'Hôtel d'Aumont (7, Rue de Jouy); l'Hôtel de Sens, la mansió més antiga del barri iniciada el 1475 i restaurada en estil gòtic a principis del s. XX (1, Rue du Figuier); les restes de l'antiga muralla de Felip August, del 1190 (Rue des Jardins de St.Paul); l'Hôtel Carnavalet, museu de la història de París des de la prehistòria a l'època moderna, que ben bé val una visita, aquí trobareu el rètol original del cabaret Le Chat Noir. L'Hôtel de Libéral Bruant (1, Rue de la Perle) i l'Hôtel Salé (5, Rue de Thorigny), seu del recentment inaugurat Musée Picasso. Completant la visita, arribareu a la Place des Vosges, l'elegant plaça de 1612 amb 36 cases simètriques, com a curiositat en el núm. 3 hi va viure Victor Hugo; i l'Hôtel de Sully, a la cantonada sud-oest de la plaça, amb dos patis decorats amb relleus dedicats a les estacions i als elements.

Place del Vosges
De retorn al passat més recent, us direm que també va ser la seu del barri jueu, expulsats del barri durant la II Guerra Mundial. El Mémorial de la Shoah (17, Rue Geoffroy l'Asnier) repassa els tràgics fets de l'holocaust.
En l'actualitat, el Marais és un dels barris de moda de la ciutat, seu de l'ambient gai i amb un munt de botigues de nous dissenyadors i roba vintage, i locals cool on beure o menjar alguna cosa.


Place de la Bastille
En direcció oest arribareu a la popular Place de la Bastille, ja res queda de la famosa fortalesa i presó que va ser presa per la ciutadania en la famosa revolta del 14 de juliol de 1789. Aquí hi trobareu la Colonne de Juillet, una columna de bronze rematada amb l'Esperit daurat de la Llibertat, en honor a les revolucions posteriors de 1830 i 1848. Més a l'oest descobrireu una de les zones més innovadores, una via de tren elevada recuperada com a passeig verd, la Promenade Plantée (molt semblant a la de Nova York, que ja us vam explicar en aquest bloc).






Tomba d'Édith Piaf
Més a l'extrem, hi haureu d'anar en metro fins a Père Lachaise o Philippe Auguste, teniu un dels espais gratuïts més visitat de París, el Cimetière du Père Lachaise que serveix tant de pulmó verd com de ruta per retre homenatge als personatges il·lustres que reposen en les ornamentades tombes: el compositor Chopin, el poeta Apollinaire, els escriptors Moliére, Wilde, Balzac i Proust, els actors Yves Montand i Simone Signoret, els pintors Pissarro, Modigliani i Delacroix i els cantants Édith Piaf i Jim Morrison... són entre molts altres els famosos que hi descansen. A les entrades del cementiri hi trobareu plànols per ubicar les tombes.





De retorn al centre, ens detindrem en alguns punts d'interès que no us hem explicat encara:

Tour Saint Jacques
La Tour Saint Jacques: a la Place du Châtelet, l'única torre d'estil gòtic flamenc que queda de l'Església de Saint Jacques la Boucherie, construïda pel gremi de carnissers el 1523.











Église de la Madeleine
La zona d'Opéra i Les Grands Boulevards: Podeu iniciar la ruta a l'Opéra Palais Garnier, una de les òperes més famoses del món i ricament ornamentada. Molt a prop teniu la Place Vendôme, una plaça octogonal amb edificis amb arcades, en un d'ells, l'elegant Hôtel Ritz (ara en restauració). Al centre la Colonne Vendôme de 43,5 m d'alçada amb una estàtua de Napoleó a l'estil d'emperador romà. Un dels altres destacats és l'Église de la Madeleine, construïda a l'estil d'un temple grec durant el s. XIX.



En direcció als Grands Boulevards podeu entrar a les Galeries Lafayette (40, Bd. Haussmann). Segurament els grans magatzems més famosos de la ciutat, on podreu admirar una impressionant cúpula (ja centenària) ricament decorada per Nadal. Us recomanem una de les visites gratuïtes més destacades, pugeu al terrat i obtindreu bones vistes del centre de París.

cúpula Galeries Lafayette
Vistes des de les Galeries Lafayette




Restaurant Bouillon Chartier
Tota ruta mereix una parada per descansar i menjar alguna cosa. Us aconsellem un dels clàssics dels locals parisencs, el Restaurant Bouillon Chartier (7, Rue du Faubourg Montmartre). Us preguntareu, un local clàssic com aquest sortirà per un ull de la cara, doncs ben al contrari, bona qualitat a bon preu!! Això sí, segur que haureu de fer una estona de cua, paciència el restaurant s'ho val.



Hôtel des Invalides, la Dôme i Pont Alexandre III
Hôtel des Invalides i Église du Dôme: El recinte de l'antic centre d'acolliment de veterans de guerra, construït el 1670 per Louis XIV acull ara diversos museus, com el Musée de l'Armée (de l'exèrcit) i el Musée des Plans-Reliefs (maquetes a escala de ciutats, fortaleses i palaus de França), per aquells interessats en el tema, no és el nostre cas. Destacant per sobre el complex, la cúpula daurada de l'Église du Dôme que acull la tomba de Napoleó I.

D'esquena a l'Hôtel el majestuós pont Alexandre III, que va ser ofert a França pel tsar Alexandre III de Rússia, per a l'Exposició universal de París de 1900.

Musée de l'Orangerie: Ja us podeu imaginar que l'oferta museística d'aquesta ciutat és infinita. Res us hem dit dels coneguts Centre Pompidou (que acull el Musée National d'Art Moderne) o el Musée d'Orsay (amb obres mestres d'impressionistes, postimpressionistes i d'art nouveau) que deixarem per altres visites...
Centre Pompidou
El Musée de l'Orangerie, ubicat en un antic hivernacle de tarongers a les Tuileries, acull l'obra mestra de Monet, les Decorations des Nymphéas, en dues sales ovals que conviden a la relaxació tot admirant les obres de grans dimensions. El museu també compta amb obres impressionistes de Cézanne, Matisse, Renoir i Picasso, entre d'altres. Gratuït el primer diumenge de mes.




Fins aquí el nostre recull de París, segur que ens hem deixat moltes coses, però almenys ja teniu una petita guia que esperem us serveixi per descobrir la ciutat de la llum. Fins la propera!!!


Els top five de París

En aquesta entrada volem destacar els imprescindibles a l'hora de visitar París, esperem coincidir amb vosaltres.

1. La Tour Eiffel: Segurament la icona més coneguda de la ciutat de la llum. El monument de metall construït per a l'Exposició Universal de 1889 i de 324 m. s'ha convertit en un dels principals punts d'interès visitat per quasi 7 milions de persones, cosa que significa que haureu de fer interminables cues fins arribar a la 3ª planta.


Teniu vàries opcions per coronar-la, a peu o en els còmodes ascensors. Les vistes des de la planta superior són espectaculars, ja siguin de dia com de nit. I si teniu gana i una cartera farcida d'euros podreu menjar al restaurant amb estrella Michelin, Jules Verne.
Us recomanem  comprar les entrades anticipadament, almenys us estalviareu una part de la cua. Per a més informació dels horaris i preus: www.tour-eiffel.fr
Un cop toqueu a terra us aconsellem fer la sessió de fotos amb la torre com escenari des dels jardins du Trocadéro, i no oblideu una visita nocturna. A les hores en punt, 20.000 bombetes dorades guspirejants il·luminen la torre.

2. El Musée du Louvre: Sens dubte el museu d'art per antonomàsia, us hi podeu passar tota la vida per contemplar les 35.000 obres d'art que inclou. Entrareu, després de fer força estona de cua amb o sense reserva prèvia, per la Grande Pyramide de vidre, de 21m. d'alçada obra de l'arquitecte americà d'origen xinès, I. M. Pei.
Un cop a dins veureu les riuades de gent buscant l'obra estrella del museu, la Gioconda de Leonardo da Vinci (sala 6, 1ª planta, ala Denon). El retrat més famós de la dona de mirada enigmàtica que no deixa indiferent a ningú.
La Gioconda, de Leonardo da Vinci

La Llibertat guiant al poble, d'Eugène Delacroix
Venus de Milo
Un cop vista la Mona, no deixeu d'admirar altres obres, com l'ala dedicada a l'art funerari egipci (planta baixa, ala Sully);  l'Escribà assegut (sala 22, 1ª planta, ala Sully); la Venus de Milo  (sala 16, planta baixa, ala Sully); la Victòria alada de Samotracia (escalinata Daru, 1ª planta, ala Denon);  el Codi Hammurabi (sala 3, planta baixa, ala Richelieu); les obres clàssiques dels pintors del renaixement de Rafael, Botticelli i Tiziano (1ª planta, ala Denon); la Coronació de Napoleó de Jacques-Louis David (sala 75, 1ª planta, ala Denon); la Llibertat guiant al poble, d'Eugène Delacroix (1ª planta, ala Denon); i els apartaments de Napoleó III a l'extrem de l'ala Richelieu (1ª planta).
Per a més informació dels horaris, visites guiades i preus: www.louvre.fr

Notre Dame des del Sena
3. La Catedral de Notre Dame: Si la Tour Eiffel és l'emblema de l'arquitectura moderna, la catedral és l'obra mestra del gòtic francès. El que l'ha fa una obra cabdal de l'arquitectura són les seves dimensions, de 130m. de llarg, 48m. d'ample i 35m. d'alt. La façana amb les seves característiques torres (si voleu bones vistes podeu pujar per la torre nord), els rosetons i les gàrgoles són els altres trets diferencials de la catedral.
Com a curiositat, la catedral va ser força danyada durant la Revolució francesa, quasi per ser demolida, però la popularitat del llibre de Victor Hugo, El geperut de Notre Dame la va salvar del fatal desenllaç.
L'entrada a l'interior és gratuïta i pujar a les torres també, si ho feu el primer diumenge de mes entre novembre i març.

4. Arc de Triomphe i Les Champs Élysées: Una congestionada rotonda que posaria a prova qualsevol conductor amb "L", acull un dels símbols de París: l'Arc de Triomphe.  Construït el 1836 per recordar la victòria de Napoleó a Austerlitz. Podeu pujar a dalt, des d'on tindreu vistes a les 12 avingudes que hi conflueixen, entre elles, Les Champs Élysées, la Tour Eiffel, la zona de negocis de La Défense i bona part del centre de París. Gratis el primer diumenge de mes, de novembre a març.
Un cop a baix, sentiu-vos en el París més burgès tot passejant per la famosa avinguda dels Champs Élysées.  El luxe de París en estat pur, com la zona del Triangle d'Or i les seves botigues de la haute couture no aptes per a totes les butxaques.
Arc de Triomphe i Champs Élysées
No deixeu d'admirar el Grand Palais i el Petit Palais, construïts per a l'Exposició Universal de 1900 i que en l'actualitat acullen les Galeries Nationales i el Museu de Belles Arts, respectivament.
Posant punt i final a la famosa avinguda arribareu a la Place de la Concorde.  La plaça més gran de la ciutat dissenyada el 1775, acull l'obelisc de granit de 3300 anys, regalat per Egipte el 1831. Ja des d'aquí podeu entrar als magnífics Jardins des Tuileries, que donen l'entrada al Louvre.




5. Sacré-Coeur i Montmartre: Tot i que Montmartre pot semblar més un parc temàtic per a turistes que l'antic poblet on es concentrava tota la flor i nata artística, no negarem que la seva visita és un dels imprescindibles de París. Ni que sigui per captar l'essència de la ciutat més bohèmia...

Montmartre
La Basílica del Sacré-Coeur i la seva escalinata s'han convertit en un dels miradors (i gratis) més privilegiats de la ciutat. Per anar-hi, si esteu en modo-dropo, podeu pujar en funicular i us estalviareu les quasi 200 escales per arribar a la Basílica. De totes maneres, nosaltres us aconsellem pujar caminant des de Pigalle o Anvers, tot descobrint el barri i els seus carrerons i places, com la Place du Tertre plena de pintors o la d'Abbesses i la seva emblemàtica marquesina art nouveau de metro.

El barri, que va ser independent de la ciutat fins al 1860, amaga altres indrets ben interessants, com el cabaret Au Lapin Agile (22, Rue des Saules), punt de trobada d'Apollinaire, Modigliani, Utrillo i Picasso entre d'altres; el Clos Montmartre, les últimes vinyes de la ciutat i que encara estan en funcionament (14-18, Rue des Saules) o els antics molins de Radet i Blute-Fin, que formaven part del conjunt Moulin de la Galette, sala de ball que Renoir va immortalitzar en el seu famós quadre.

Les Deux Moulins, cafè d'Amélie
Pot semblar un tòpic, però és inevitable pensar en Amélie i les melodies que Yann Tiersen va compondre per acompanyar la pel·lícula. Per descobrir els escenaris que apareixien al film, us aconsellem visitar el blog Hola la France! de Paula Hernández Polo. Explicat exhaustivament, podreu fer una ruta des del Cafè des deux Moulins on treballava Amélie (25, Rue Lepic), tot passant pel Au Marché de la Butte, l'épicerie de Monsieur Colignon o el Canal Saint Martin, on Amélie practicava una de les seves aficions, fer rebotar pedres en l'aigua.



Le Moulin Rouge
De retorn a París, no podeu deixar de visitar la zona més "canalla" de la ciutat, Pigalle. Antigament ple de bordells i cabarets, com el Moulin Rouge, que encara fa les delícies d'aquells que volen un espectacle ben burlesque
Els nostres amics al Sacré-Coeur










París per cap d'any

Estrenem una nova entrada en el nostre blog de viatges recomanant-vos una de les destinacions predilectes per passar el cap d’any: París
Si, la ciutat de la llum és un dels llocs més macos per acomiadar i rebre el nou any. Segurament, poc us podrem dir d’aquesta ciutat, una de les mes visitades d’arreu del món, però qui sap, potser us descobrim algun detall, algun bistro econòmic, un racó amagat...
Ens acompanyeu? Vous êtes bienvenus!! 



París mon amour
Poseu-vos còmodes que comencem la ruta...

Bé, no cal que us diguem que París és una de les ciutats més cares del món, no? I que l’allotjament és un dels més elevats, no us sonarà a xino, oi? Doncs bé, a través de la central de reserves Booking hem trobat un hotel de 2* al barri de Montparnasse: Hôtel du Maine (16 rue Maison Dieu). Tenint en compte els preus elevats del Nadal, ens ha sortit força barat, molt correcte amb una habitació petiteta però amb lavabo. Ubicat en un dels barris amb més carisma de la ciutat,  a Montparnasse. 






Montparnasse

Crêperie Josselin

El 14è arrondissement va ser després de la I Guerra Mundial el centre de la vida bohèmia: Chagall, Modigliani, Miró, Kandinsky, Picasso, Stravinsky, Hemingway, Cocteau, Lenin o Trotsky són alguns dels personatges il·lustres que van freqüentar el barri.
Del barri mereixen una visita el Cimetière de Montparnasse on hi reposen Charles Baudelaire, Samuel Beckett, Man Ray, Jean Seberg, Simone de Behaviour, Jean-Paul Sartre... i George Gainsbourg, on tothom té per costum deixar bitllets de metro. 

La Tour Montparnasse és una opció per veure la ciutat des de la seva alçada de 210m, l'únic que val la pena d'aquest monstruós edifici d'acer.
Si voleu fer un mos, la Rue Montparnasse i Rue Daguerre concentren un munt de llocs per omplir el pap. Interessant l'oferta de creperies bretones del barri, ja que la Gare Montparnasse era el punt de destí dels bretons que anaven a treballar a París. La crêperie Josselin (67, rue du Montparnasse) és una de les millors opcions, sempre a petar hi podreu degustar un dels millors crêpes de la ciutat.

St. Germain i Jardins de Luxembourg
Els jardins de Luxembourg són un oasis verd dins de la gran ciutat, presidit pel Palais du Luxembourg del s. XVII i que ara es la seu del senat francès. És un emplaçament ideal per relaxar-se amb un munt d'activitats per a nens com els espectacles de marionetes i els diversos parcs recreatius que hi han dins, una altre curiositat és el Rucher du Luxembourg on a finals de setembre podreu gaudir de la Fête du miel degustant la producció pròpia. 

Actualment, poc queda d'aquella vida bohèmia, tot i que encaren perduren els bistros i cafès on hi passaven les hores.


Église St-Germain des Pré

En el barri no podeu deixar de visitar l'Église St-Sulpice del 1646 amb frescos de Delacroix i l'Église St-Germain des Prés la més antiga de París del s. XI, fou el principal centre de culte catòlic fins a la construcció de la Notre Dame.








Le Procope
Ven a prop de l'església de St-Germain de Prés trobareu el passatge Cour du Commerce St-André amb una coberta de vidre del 1735 i que emplaça diferents comerços entre ells el cafè més antic del món, Le Procope del 1686.







Quartier Latin

És un dels barris amb més carisma de la ciutat, ja sigui per comprar a les botigues de la Rue Mouffetard, us aconsellem comprar formatges a Androuet (núm. 134, Rue Mouffetard) on us aconsellaran molt bé de tots els estils de formatges que tenen i que més s'adaptin als vostres gustos, a part també els envasen al buit per poder-los portar a la maleta.
Rue Mouffetard
Panthéon


Passejar pel Jardin des Plantes, l'antic jardí medicinal de Louis XIII; visitar la gran mesquita de París tot degustant un te dins la seva cafeteria o conèixer les tombes dels personatges il·lustres enterrats al Panthéon. A més a més el barri compta amb la prestigiosa universitat de la Sorbonne.
Abans de creuar cap a l'Île de la Cité podeu fer una parada literària a l'encantadora llibreria Shakespeare & Co (Rue de la Bûcherie nº 37), on trobareu llibres en anglès i potser un recital de piano improvisat per algun usuari de la llibreria.