diumenge, 24 de juliol del 2016

Visats, vacunes, consells per viatjar a l'Àfrica

Vacunes

En la preparació de tot viatge són un pas a tenir en compte, i ja us diem que us haureu de vacunar obligatòriament si voleu anar a Kenya i Tanzània.
A CatSalut Respon (061) us informaran de les vacunes que es recomanen per a cada país. També trobareu més informació al web del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, aquí podeu consultar els Centres de Vacunació Internacional.
Per poder entrar a Tanzània us demanaran el Certificat internacional de vacunació, i estar vacunats de la febre groga. Aquest certificat acredita que han estat administrades les vacunes necessàries. 
Altres vacunes que són recomanables per viatjar a ambdós països:
  • Hepatitis A i B
  • Tifoidea
  • Tètanus-Diftèria
  • Tractament de profilaxis contra la malària (no és una vacuna, és un tractament preventiu)
Totes aquestes vacunes (excepte la de la febre groga) les podeu demanar que us la posin al CAP (Centre d'Atenció Primària). Respecte al tractament de la malària, podeu demanar que us facin una recepta pel famós Malarone, el medicament preventiu d'aquesta malaltia.
Ben abrigats al Ngorongoro
A Barcelona ciutat hi ha diferents centres on vacunar-se, a l'enllaç dels Centres de Vacunació Internacional trobareu els horaris i adreces, així com altres centres a l'Estat Espanyol.
Us aconsellem que demaneu cita prèvia amb suficient antelació, sobretot si viatgeu a l'estiu.

Els centres de vacunació existents a Barcelona són:

Serveis de Sanitat Exterior
Carrer Bergara, 12, baixos
93 520 96 63
Unitat de Malalties Tropicals i Salut Internacional Drassanes (ICS)
Av. Drassanes, 17-21, planta baixa
93 441 29 97
Consultar per cita prèvia al 93 327 05 50
Hospital de la Vall d’Hebron (ICS) Servei de Medicina Preventiva
Passeig de la Vall d’Hebron, 119-129
Consultar per cita prèvia al 93 489 42 14
Centre de Vacunacions Internacionals Hospital Clínic
Carrer Rosselló, 132 2n 2ª (davant de les consultes externes)
93 227 93 91

Visats

Ja us vam comentar en la primera entrada d'aquest viatge que si voleu via Turquia i voleu aprofitar del tour per Istanbul haureu de tramitar el visat. A Kenya i Tanzània també serà necessari.

Respecte al visat de Kenya el vam tramitar des d'aquí, segurament necessitareu documentació del viatge que us facilitarà l'agència. El preu del visat (a 2016) és de 51$.
Més informació: www.kenya-evisa-online.com

El de Tanzània el vam tramitar directament durant el viatge, com sempre tingueu paciència i no defalliu en l'espera. El visat ens va costar (a 2016) 50$.




Consells i recomanacions

Ja ho hem anat comentant al llarg de les entrades del viatge... Tot i que la zona és tropical, caldrà que porteu roba d'abric, especialment si teniu intenció de visitar el Ngorongoro. Les rutes de safari acostumen a fer-se en camions oberts i 4x4, i sovint a primera hora del matí, quan hi ha més possibilitat de veure animals. 
Fet aquest aclariment, no estarà de menys que porteu roba d'abric (samarretes tèrmiques, polar, anorac, para-vents...) ja que la sensació tèrmica i el vent amb el camió totalment obert és fred. Al migdia ja us podreu treure vàries capes i no oblideu-vos posar crema i gorra o similar.
No estarà de menys portar un mocador per evitar que us entri la pols arreu. Penseu que hi ha molts camins de sorra i empassareu molta pols! Ja ens ho explicareu quan després de dutxar-vos us quedi la tovallola marró...

Feu una bona farmaciola que hauria d'incloure medicaments comuns, com per exemple: material per fer possibles cures (gases, venes, tisores, pinces, antisèptic, tiretes...); termòmetre; repel·lent de mosquits (us recomanem el Relec Extra Fuerte o similar); antiàlgic, tipus paracetamol (analgèsic); antiinflamatori (ibuprofè); antibiòtic (només en cas d’infecció); antidiarreic, no prendre’n en cas de tenir febre o deposicions amb sang; antiemètic (si es tenen vòmits) i molta crema solar. Més la medicació que prengueu habitualment.

Per evitar possibles malalties us recomanem que begueu sempre aigua embotellada i vigileu amb productes alimentaris com fruites fresques, batuts, gel... Ja sabem que segurament no podrem estar 100% segurs i que molts de vosaltres voldreu tastar productes comprats en mercats, però bé, com sempre cal tenir sentit comú.


I ja per acabar, no estarà de menys contractar una bona assegurança de viatges. Podeu preguntar a la vostra agència i/o buscar les múltiples opcions que hi ha per Internet, això sí, l'assegurança hauria d'incloure:
  • Despeses derivades de malaltia, accidents o qualsevol altra incidència sanitària, en el lloc de destí o durant el desplaçament.
  • Assistència mèdica en cas de malaltia o accident.
  • Repatriació per raó sanitària, hospitalització, mort, etc.
  • Despeses derivades de robatori, pèrdua de l’equipatge, etc. (a nosaltres ens va arribar una maleta tard a l'aeroport de Nairobi...)
Bé, fins aquí l'explicació del nostre viatge per Àfrica. Si teniu dubtes i/o comentaris, recordeu que ens podeu escriure directament al bloc i intentarem donar-vos resposta!

Salut i bons viatges!! ;) 


Zanzíbar

Després del increïble Ngorongoro ens dirigim amb camió fins ben a prop del llac Manyara, des d'allà acomiadant-nos del guia, cuiner i conductor i del ja mític camió Esther, prendrem una avioneta fins a l'aeroport d'Arusha, on farem escala per agafar una altra avioneta fins a Zanzíbar, la mítica illa de les espècies que posarà punt i final al nostre viatge per Àfrica.

Mount Meru, des d'Arusha
El Kilimanjaro, des de l'avioneta













Com ja ve sent habitual per aquests països, a l'aeroport d'Arusha ens trobem amb un "vigilant" d'equipatges que vol fer l'agost... Controls d'equipatges aleatoris i suposades normes inventades: tot i que alguns vam passar amb ampolles d'aigua que no passarien en aeroports d'Europa, altres van haver de veure com es regirava la seva maleta de mà i es treien cremes de sol, repel·lents anti-mosquits... amb l'amenaça "si ho vols recuperar, ho podem arreglar...pagant...", uns diners que evidentment es queda el suposat controlador.
Bé, si us trobeu amb la mateixa situació, us recomanem paciència i que intenteu parlar amb el personal de la companyia àrea que us porti. 

Passada l'anècdota els dos vols en avioneta ens deixen bon sabor de boca, ja que sobrevolarem el llac Manyara, el parc nacional de Tarangire, les muntanyes Meru i Kilimanjaro i creuarem el canal de Zanzíbar. La nostra primera destinació a l'illa serà la seva capital, Stone Town, antiga ciutat àrab i Patrimoni de la Humanitat.
The Swahili House

De Zanzíbar us direm que forma part d'un arxipèlag a l'oceà índic, les seves principals illes són Unguja (anomenada popularment Zanzíbar) i Pemba. Per l'illa hi han passat des de perses, àrabs comerciants que feien la ruta entre Aràbia i Àfrica, portuguesos, britànics i un munt d'exploradors i aventurers.
En la seva història té moments foscs, va ser un important centre de comerç d'esclaus, però també d'altres que faran les delícies dels més aventurers, per aquí va passar l'explorador Livingstone. I els mitòmans de la música podran anar en peregrinació a la casa natal de Freddie Mercury, qui va néixer a Stone Town.
Fruit del seu passat àrab encara és un important centre musulmà, i per sort, la podrem conèixer en plena celebració del Ramadà, un bon moment per descobrir les tradicions àrabs.

La nostra primera nit la passarem a l'encantador The Swahili House, en ple centre d'Stone Town. Una antiga casa d'un sultà construït en el típic estil de l'illa: el treball ric de la marqueteria, parets blanques, làmpades finament decorades... El restaurant de l'hotel està al terrat, i des d'allà on soparem podem gaudir dels olors i sorolls de la ciutat, les crides a l'oració des de les mesquites però també les alegries d'una població que t'acull amb els braços oberts.
Els terrats d'Stone Town

Com ja hem dit, en aquesta part del viatge no tenim guia, però gràcies als contactes del nostra guia Josep, ens recomana negociar les possibles excursions amb un natiu de l'illa. És l'Alí "Karembé", parla perfectament espanyol (ha passat llargues temporades al país), molt recomanable per explorar l'illa amb uns preus negociables molt competitius amb l'oferta que donen hotels i agències de l'illa.

Us deixem el seu contacte, val molt la pena:
Alí "Karembé"
+255 777 472 039 (mòbil)
+255 768 203 314 (telèfon casa)

Descobrint la ciutat de pedra

Amb l'Alí contractem un tour de les espècies i una visita guiada als racons més emblemàtics de la ciutat d'Stone Town.

La veritat és que tot i ser una ciutat Patrimoni de la Humanitat està molt decrèpita. Només les antigues cases convertides en hotels amb encant s'han restaurat i tornat al seu esplendor, d'altres edificis i carrers necessiten d'una restauració urgent, sinó la ciutat corre el risc de perdre el seu important llegat i patrimoni històric.
Amb un centre neuràlgic laberíntic, val la pena oblidar-se de mapes i guies i descobrir els seus indrets, on es palpa la història de l'illa, observar la riquesa de les seves portes de fusta tallada, edificis colonials i antics palaus perses...
House of Wonders
A destacar d'Stone Town:

House of Wonders (Beit-el-Ajaib), la casa de les meravelles reconvertida en museu d'història i cultura de Zanzíbar. Situada en el passeig marítim, va ser construïda pel sultà Barghash el 1883 amb els últims avenços arquitectònics (estructura metàl·lica, llum elèctrica i ascensor). La porta principal és de fusta ornamentada, la part superior està coronada amb una torre amb rellotge. Actualment el museu està tancat i està previst que es restauri...

Fort àrab

Fort àrab (Ngombe Kongwe), al cantó de la casa de les meravelles, la seva estructura actual data del 1700 construït pels àrabs omanites per protegir-se dels portuguesos. Actualment acull un centre cultural i en el seu pati es fan representacions teatrals, musicals i projeccions de cinema.





Sala freda del Hamam
Hamamni Baths, els banys perses construïts pel sultà Barghash el 1880. S'hi poden veure els vestuaris, les habitacions on es feien massatges, els lavabos, la sala calenta i freda, la cisterna, la caldera... Demaneu que us obrin la porta del darrere per completar la visita i pujar al sostre dels banys àrabs on podreu veure les llanternes que il·luminen els banys.

Mercat de Darajani és una visita obligada si el vol sentir l'ambient local. Diverses parades de peix i carn on no falten núvols de mosques, botigues d'espècies i llegums a granel, venda de khangas (pareos)... Deixeu-vos portar pel bullici del mercat i dels compradors que s'abasteixen dels productes necessaris per celebrar el ramadà.
Mercat de Darajani


Casa de Tippu Tip, el nom correspon al malnom amb què es coneixia Hamed ben Mohamed el-Majebi, que en swahili significa "el dels tics" (tenia un tic a les parpelles). Va ser un famós traficant d'esclaus nascut el 1840, a finals del s. XIX posseïa 10.000 esclaus i mitja dotzena de plantacions a l'illa. A banda de l'esclavatge també va fer de guia a Livingstone i Stanley en les seves exploracions pel continent africà. La casa està força deteriorada i segons ens comenta Karembé ha estat comprada per una cadena hotelera per fer-hi un establiment de luxe.

Africa House, l'antic club britànic reconvertit en hotel de luxe. Val la pena accedir a la terrassa del primer pis per veure les vistes al mar.

La Catedral anglicana, fou construïda sobre un antic mercat d'esclaus. L'entrada és de pagament i segons la guia en el seu soterrani es poden veure les antigues cel·les on esperaven els esclaus per ser subhastats.

Aquests són alguns dels punts d'interès que hem vist per la ciutat, però com ja hem dit val la pena perdre's pels seus carrers laberíntics tot descobrint la riquesa arquitectònica de la ciutat.

El jardí de les espècies

L'illa de Zanzíbar és coneguda pel seu comerç d'espècies, i val molt la pena fer un tour guiat per aquest jardí, situat a pocs kilòmetres al nord de la ciutat d'Stone Town. Aquí Karembé ens va explicant i ens ensenya a reconèixer les diverses espècies: clau, vainilla, cardamom, canyella, cacau, nou moscada, pebre... A més a més, un grup de xavals ens acompanyen i ens van oferint tot tipus de collars, anells, barrets, bosses... fets amb fulles de palmera. Tampoc falta la típica exhibició de la tècnica de la recollida de cocos, pujant a un cocoter. Aquí provarem l'aigua de coco que prèviament han recollit.
Al final del recorregut un petit mercadillo per comprar bosses d'espècies, un souvenir molt recomanable.

Nou moscada
Canyella
Vainilla

Clau

Ben ornamentats i bevent aigua de coco

Espècies

















Últims dies al paradís

Passarem els 3 últims dies del nostre viatge en un complex turístic al nord-est de l'illa. El Diamonds Mapenzi Beach 4* serà el nostre allotjament, un tot inclòs amb habitacions en petites cabanes amb sostre de fusta i palla al cantó d'una platja de sorra blanca i aigües turqueses. El personal és molt amable i atent, el bufet molt complet i de bona qualitat, i al bar de la piscina no us faltarà un bon assortiment de còctels. Ah, i val molt la pena matinar per veure les fabuloses sortides del sol.
Diamonds Mepenzi Beach
A trenc d'alba











Des d'aquí contractem una altra excursió amb Karembé per anar als bancals de sorra, situats a la costa sud-oest de l'illa. Allà practicarem snorkel i dinarem una bona graellada de marisc. La visita també inclou un bany en una piscina natural rodejada de manglars i la descoberta d'un baobab gegant.
Al bancal de sorra
Nedant entre manglars


La graellada de marisc de Karembé

L'illa disposa d'altres indrets que ben valen una visita i múltiples excursions, ja sigui per fer submarinisme, visitar l'illa de Pemba, o veure micos al parc natural de Jozani... Vosaltres feu la vostra tria i no deixeu de comentar-nos-ho!
El paradís a Zanzíbar


dijous, 21 de juliol del 2016

Ngorongoro Conservation Area

Després d'abandonar la plana sense fi del Serengeti i en direcció a la nostra propera destinació, el cràter del Ngorongoro, farem una parada, que segons la nostra opinió ens podríem haver estalviat...
Ens porten a descobrir una manyatta (poblat) maasai. Bé, ja sabíem que seria una atracció turística, però la veritat és que ha estat una experiència decebedora. No direm que el poblat no hagués estat autèntic en algun moment... però tota la posada en escena sembla més un espectacle de Port Aventura que una altra cosa... 
Espectacle maasai
Un cop arribem al poblat una comitiva de dones i homes vestits amb robes típiques dels maasai (o això creiem) ens dóna la benvinguda. El suposat cap de la tribu (sembla més un rastafari de Jamaica que un maasai) ens introdueix en la cultura dels maasai en un bon anglès. Al cop de poc, les dones i homes es posen a cantar, i ells desfilen com si estiguessin de celebració, sense faltar la típica exhibició dels salts que fan els guerrers maasai.
Tot seguit, segons el cap de la tribu, ja estem preparats per entrar al poblat, on en petits grups ens ensenyen l'interior de les seves modestes cases (on suposadament hi viuen...). Després ens acompanyen a l'escola on, mira tu per on, tenen reunits a tots els xavals de la tribu...no hi falta ni la pissarra plena amb anotacions. Avui es veu que toca classe de gramàtica anglesa i matemàtiques... Ens sorprèn que estiguin tots allà, quan anteriorment a la ruta hem vist alguns xavalets cuidant del seu ramat. Ens expliquen que durant la setmana els porten internats a una escola i al cap de setmana tornen al poblat...
Després de la visita a l'escola, ens esperen les dones del poblat al suposadament mercadillo que han muntat al mig del poblat, allà on tradicionalment hi guardarien el ramat, on de les branques hi pengen multitud de souvenirs: collarets, arracades, màscares, animals de fusta, braçalets...
Dones maasai

Tot plegat, massa fictici! Segurament, són maasai, però que no ens facin creure el que no és. Simplement han deixat la ramaderia per dedicar-se a l'espectacle per turistes. Però som conscients que la culpa d'aquesta transformació dels maasai en espectacles de fira la tenim els propis turistes, que demanem aquesta "descoberta" in situ a les tribus africanes. Us imagineu que al costat del Parc Güell esperant les tropes de turistes japonesos, un grupet de catalans anés disfressat de pastorets i pubilles, i de cop i volta es posés a fer castells, i el guia els hi expliqués que això és normal a Catalunya??... doncs més o menys aquesta sensació és la que hem tingut nosaltres...

En fi, com ja hem dit, preferíem estalviar-nos la visita o fer-la en poblats reals, això sí, sempre respectant els seus costums i no convertint-los en micos de fira! 
Manyatta maasai

Ja avançada la tarda, ens comenencem a apropar al Ngorongoro. Es nota l'altitud per la disminució de vegetació i l'augment del fred. El cràter és a 2200 metres sobre el nivell del mar i té un diàmetre de 20 km. L'Àrea de Conservació del Ngorongoro ocupa una extensió de quasi 8300 km2.
Cràter del Ngorongoro
Avui només el veurem des del cim del cràter, així que tot seguit ens dirigim al nostre allotjament el Rhino Lodge. Habitacions confortables que disposen d'estufes per passar la nit ben calentets, sí, tot i ser a l'Àfrica tropical l'alçada de la zona fa que tingui temperatures baixes i no estarà de més que porteu roba de rigorós hivern.  

De ben matí amb vehicles 4x4 baixarem a la caldera del Ngorongoro, una de les més grans del món. El volcà ja extingit compta amb la major densitat de fauna del continent africà, tot un jardí de l'Edèn que posarà punt i final als nostres safaris.
Un colofó esplèndid de la nostra ruta, un escenari d'immensa bellesa sobre acollidor amb una gran varietat d'espècies d'animals: elefants, lleons, búfals, hienes, nyus, zebres, pocs rinoceronts (ens diuen que només hi ha 5...), gaseles, hipopòtams, estruços, flamencs... un paradís com n'hi ha pocs al món.

Gasela de Grant

Dues hienes amb la seva recompensa

Zebres: "pas de vianants"

Hipopòtams

Lleona 
El rei de la manada

Nyus

Búfal

Zebra 
Estruç

Pioc

El rei destronat

Gaseles de Thomson

Elefant

Flamencs

Grues coronades






Gallines de Guinea

Facoquer

Xacal

Defensant el territori

És tanta la bellesa que no podem apartar la vista de la caldera en el nostre ascens cap a la sortida. La imatge que se'ns quedarà a les nostres retines no l'oblidarem mai!

Últim safari al Ngorongoro

El grup Kananga



dimarts, 19 de juliol del 2016

Serengeti National Park

El Parc Nacional del Serengeti, la plana sense fi en la llengua dels Maasai, és el parc més gran i antic de Tanzània. Com ja vam comentar en l'entrada del Masai Mara, són la mateixa reserva dividida entre els dos països.
Entrada al Serengeti
És segurament un dels parcs naturals africans més famosos, per la seva extensió (quasi 15.000km2) i per la gran quantitat d'animals que hi viuen: es calcula més d'un milió de nyus, un quart de milió de zebres, milers d'altres animals ungulats, com gaseles, elands, topis, antílops... i els seus depredadors, lleons, guepards, lleopards, hienes...

El Serengeti representa la mítica imatge de parc africà, immenses extensions de sabanes salpicades d'acàcies, cels blaus d'esplèndida bellesa, matins que es desperten freds i vida salvatge arreu on es manifesta la lluita per la supervivència... Aquí es on tenen lloc (conjuntament amb el Masai Mara) les grans migracions d'animals.
Bandades de nyus poblen el Serengeti
Aquest gran èxode representa tot un espectacle que no us deixarà indiferents, encara que no veieu creuar centenars de nyus i zebres pel riu Mara, segur que us trobareu nombrosos grups d'aquests animals que es dirigeixen als verds prats del Masai Mara (o a l'inrevés, en funció de l'època de l'any en que hi aneu). 
Després de l'època de pluges (finalitzen al maig) els petits rierols i els prats s'assequen ràpidament, és en aquest moment quan els grans ramats de nyus i zebres es concentren per dirigir-se a prats més frescs en latituds més altes. Així doncs entre els mesos de maig i agost milers i milers d'animals recorren grans distàncies cap al nord, creuen el riu Mara intentant salvar-se de nombrosos depredadors, com els cocodrils que vam veure al Mara...
Arribats al Masai Mara, es quedaran a Kenya fins a l'octubre, per tornar al Serengeti a partir de novembre. Aquesta migració cíclica, no és una ciència exacta, dependrà de les pluges i ja sabeu com està el canvi climàtic...

 
                                                                           La bellesa del paisatge del Serengeti en tres instants diferents

Després d'unes quantes hores de viatge amb el nostre camió Esther, avui ha estat un dia llarg, l'entrada al Serengeti no pot ser més dramàtica... enormes extensions cremades!! Més tard ens assabentem que els propis cuidadors del parc cremen part de la reserva per regenerar el sòl, i així donar vida a nous brots i mantenir els herbívors al parc. Però bé, tot i cremat en part, vam poder veure un munt d'animals i paisatges d'una gran bellesa.

Un dels altres reclams per escollir l'agència de viatges Kananga és que disposen d'un allotjament propi en el mateix parc (igual que en el Masai Mara), es tracte del Kananga Special Tented Camp
Les tendes de Kananga al Serengeti
Tot un conjunt de tendes amb llits confortables coberts de mantes maasai, lavabos i dutxes químics (bé, la dutxa quasi a l'aire lliure on els empleats t'omplien el dipòsit amb aigua calenta), i un petit porxo des d'on podies contemplar simplement la natura... sense molts luxes però en un incomparable entorn paisatgístic. Sense anar més lluny una de les nits vam fugir per potes del nostre foc de camp perquè vam començar a sentir unes hienes i un xacal... aventura no us en faltarà!




Des d'aquí i en diversos safaris vam poder veure un munt d'animals i paisatges que segurament mai podrem esborrar de la nostra memòria. Se'ns dubte un racó de món que qualsevol viatger hauria de visitar algun cop en la seva vida, estem segurs que no us decebrà. 

Voltors
Marabús
Dic-Dic



Elefant
Zebres
Hipopòtam

Un jove lleó

Elefants

Estornell platejat

Un grup d'elefants sota una acàcia

Hipo-pool

Hipopòtam

Cocodril

Girafa

Selfie a la hipo-pool

Lleó

Zebres i impales

Mangostes