dissabte, 3 de setembre del 2016

Costa Brava I: a l'entorn de Palafrugell

Fa molt temps que volíem dedicar una entrada al nostre bloc a la magnífica zona de la Costa Brava. Al llarg de més de 200 km., de Blanes a Portbou (a la província de Girona), trobem un dels litorals més fotogènics del país.
Capvespre des del Far de Sant Sebastià

Amb paisatges abruptes, penya-segats que es desfermen sobre el mar, petites cales de sorra gruixuda i aigües cristal·lines, la Costa Brava no té res a envejar a altres destinacions de sol i platja. Les platges i cales de Port Bo a Calella de Palafrugell, Es Castell a Palamós, Sa Tuna a Begur,  l'entorn de les illes Medes, l'antic port romà d'Empúries, el parc natural del Cap de Creus o la vila de Cadaqués són un bon exemple de l'extraordinària bellesa de la Costa Brava.

Prenem com a base d'operacions el poble de Palafrugell, som uns privilegiats que tenim un apartament en el poble i podem fer sortides des d'aquí... Amb un passat industrial en la fabricació del suro, Palafrugell destaca per ser un dels pobles més habitats de la comarca del Baix Empordà.
Església Sant Martí de Palafrugell (s. XVI)
El Museu del Suro, ubicat en una antiga fàbrica surera, és una molt bona opció per descobrir el passat industrial de la vila. Els carrers i places que envolten la catedral tenen una bona oferta comercial i cultural, de fet a la plaça Nova durant els estius us trobareu terrasses plenes i fins i tot algun acte lúdic.
Pels amants de les lletres sapigueu que la vila va veure néixer l'escriptor Josep Pla. Concretament al c. Nou, 49. La Fundació Josep Pla hi té un centre ben a prop, al número 51 del mateix carrer. Aquí podreu veure la biblioteca privada de l'escriptor així com gaudir d'activitats culturals i literàries al voltant de la seva obra. També podreu fer les rutes dedicades a l'escriptor que us proposen des de la Fundació.

Ara bé, si Palafrugell és l'escollida per molts viatgers és per les seves platges (Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu) i pels conjunts monumentals del Far de Sant Sebastià i els Jardins de Cap Roig.
Qui no ha vist mai la típica postal de les voltes de la platja de Port Bo o de les barques a Calella de Palafrugell? Aquesta és sens dubte una de les icones de la Costa Brava.
Calella de Palafrugell
La millor manera de recórrer i descobrir les cales i platges de Palafrugell és fer-ho seguint el camí de ronda. A la pàgina de turisme de Palafrugell teniu la ruta completa, des de la platja del Golfet (Calella de Palafrugell) fins a la platja d'Aigua Xelida (Tamariu). Prepareu-vos per fer cames, hi ha trams de desnivell, ja ens ho direu quan us toqui pujar al Far de Sant Sebastià... La pujada al Far (ja sigui a peu o en cotxe) us permetrà gaudir d'una de les millors vistes de la Costa Brava, a més podreu veure un jaciment ibèric, una torre de guaita del s. XV, una ermita i hostatgeria del XVIII i el propi far del s. XIX, tot un conjunt monumental que segur no us decebrà!

Cala el Cau

Entre el far de Sant Sebastià i Tamariu si amaga una de les caletes més tranquil·les de la zona, Cala el Cau. De difícil accés, cal agafar un trencall a pocs metres del desviament cap al far i després baixar a peu per una forta pendent. Ja us diem que no és pels amants de la sorra, la cala és plena de còdols (pedres) però us assegurem que només tindreu la companyia de les barques que hi fondegen.

El camí de ronda aprofita les senyals del GR-92 i en alguns trams haureu de desviar-vos del GR, si seguiu les indicacions de la publicació no tindreu pèrdua!
Sigui com sigui, la ruta s'ho val i els paisatges que podreu veure us al·lucinaran! Si teniu més ganes de caminar, podeu seguir la ruta fins als Jardins de Cap Roig i més enllà, cap a les platges de Palamós.

Els Jardins de Cap Roig acullen en prop de 17 hectàrees més de 1000 espècies diferents i un bon conjunt d'obres escultòriques. El 1927, la parella formada pel coronel rus Nicolai Woevodsky i l'aristòcrata anglesa Dorothy Webster, grans aficionats a l'arquitectura, les arts decoratives i la jardineria, van decidir establir a la Costa Brava el lloc on viure i construir el seu somni.
Jardins de Cap Roig
El matrimoni el va cedir sempre hi quan es preservés el seu llegat, i ara l'Obra Social "la Caixa" s'encarrega de preservar aquest lloc idíl·lic. L'entrada és de pagament però val molt la pena! Els clients de La Caixa hi teniu descompte.

A més, si teniu una bona "butxaca" podreu gaudir dels concerts a l'aire lliure que es fan tots els estius en el seu auditori, en el marc del Festival dels Jardins de Cap Roig, un dels esdeveniments musicals més interessants que reuneix artistes d'arreu del món.

Les recomanacions per omplir el pap

Ja us podeu imaginar que l'oferta de restaurants de la zona (sobretot en temporada d'estiu) és força extensa, però si no voleu voltar gaire i us fieu de nosaltres aquí us deixem unes quantes recomanacions:

L'Arcobaleno (C. Major, 3, Palafrugell - 972 610 695), cuina mediterrània / italiana. Nosaltres hi anem per menjar pizzes. Bones, grans i econòmiques, a més ens encanta el servei familiar del lloc. I si us quedeu amb gana, feu els postres estrella de la casa, el pastís de formatge, una delícia.

Va de I (Raval Inferior, 17, Palafrugell - 972 118 128), restaurant petit i de carta senzilla (no hi ha plats calents) amb un pati interior. Aquí podreu tastar bons embotits i formatges i fer una bona copa de vi de l'Empordà.

Centre Fraternal (Plaça Nova, 4, Palafrugell - 972 300 003), en ple centre un dels històrics de la vila. Construït el 1878 va ser seu de diferents cafès i casinos, ara és un dels pols culturals i d'encontre dels veïns de la ciutat. Aquí hi podreu menjar bones tapes i interessants platets mentre feu una partida de cartes.
Restaurant La Blava (foto extreta del seu web)

Gelateria de la Pastisseria Serra (Plaça Nova, 2, Palafrugell). Tota una institució dolça de la ciutat. Ideal per anar-hi a fer un gelat artesanal, en quedareu satisfets.

Frankfurt Gretel (C. de Cavallers, 48, Palafrugell - 972 301 114), bona selecció d'entrepans i plats combinats. Si voleu seure a la terrassa, haureu d'anar ben aviat. Tenen un altre establiment al cantó del Museu del Suro, el Gretel Can Mario, a la plaça del mateix nom.

León (C. de Pere Pascuet, 30, Llafranc - 972 301 419), cuina empordanesa i marinera ideal per menjar una paella i/o fideuà. Si voleu, us la podeu emportar perquè en fan per encàrrec. Després d'un dia de platja us convindrà agafar forces.

La Blava (C. Miramar, 3, Calella de Palafrugell - 972 614 160), ja us diem que no és barat, però si sou dels que feu allò "d'un dia és un dia" us encantarà. Ideal per anar-hi a sopar, el restaurant ocupa un dels locals de les voltes de Calella decorat a l'estil mariner i amb molt de gust. Des de la terrassa (si sou afortunats) podreu gaudir de la remor de les onades mentre degusteu bons plats de cuina mediterrània i empordanesa.

Si la llista us ha semblat poc extensa, no patiu, l'anirem ampliant a mesura que anem descobrint nous locals... ;)

I ja us podem assegurar que en futures entregues, anirem explicant altres indrets de la Costa de Brava, tant d'interior (els pobles medievals de Pals, Peratallada, Monells...) com de costa (les platges de Begur, la vila de Cadaqués, l'entorn de les Illes Medes...).

Mentrestant, us deixem amb el buscador de cales i platges de la Costa Brava. En el mateix web trobareu altres recomanacions per descobrir la zona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada