dimarts, 31 de juliol del 2018

Eslovènia: Baixa Estíria - Ptuj

La ciutat medieval de Ptuj, és el punt més oriental que visitarem d'Eslovènia, a la regió de la Baixa Estíria. A poc més de 140 km de Ljubljana, val la pena acostar-se fins a la ciutat més antiga del país i una de les zones vinícoles més importants, la regió de Podravje.
Ptuj des del castell

A més a més, si visiteu la ciutat durant el carnaval, aquesta acull el Kurentovanje, un festival molt interessant, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el 2017. Els vilatans es disfressen de Kurent, representant un dimoni que segons la llegenda espantava l'hivern per donar pas a la primavera.

Banyada pel riu Drava, afluent del Danubi, Ptuj esdevé una bonica ciutat medieval, on el seu nucli antic es pot veure en un dia. Ciutat de monestirs ben conservats, hi tenim el monestir minorita de finals del s. XIII (Minoritski trg. 1) i el dominic també del s. XIII (Muzejski trg. 1) amb una col·lecció arqueològica de restes romanes. Al cantó del riu, trobem la torre Drava (Dravska ulica, 4) un antic dipòsit d'aigua per defensar-se dels turcs el 1551, ara acull una galeria d'art modern.
Ajuntament
A la plaça de Mestni trg. hi destaca l'imponent edifici de l'ajuntament d'estil neogòtic dissenyat per l'arquitecte de Viena, Max Ferstl, el 1907 i l'estàtua de Sant Florià, erigida per protegir la vila dels nombrosos incendis al s. XVIII.
Monument a Orfeu
Per Murkova ulica, amb un grapat de cases antigues, arribem a la plaça de Slovenski trg. on sobresurt la torre de la ciutat del s. XVI, durant la dècada de 1830 li van afegir restes de làpides romanes i altars de sacrifici. Destacar de la torre, el fet que només té el rellotge per tres cantons, la cara que dona al castell es va quedar sense, en senyal de protesta dels vilatans perquè els senyors del castell es van negar a pagar... Enfront de la torre, trobem el monument a Orfeu, monòlit de marbre de 5 m d'alçada, es va erigir per honrar la memòria de Marcus Valerius Verus, que era l'alcalde de Poetovio (Ptuj) al segle II dC. El monòlit segueix al mateix lloc on va ser aixecat pels romans.

Torre de Ptuj
Tot just darrere de la torre, la bonica església de Sant Jordi, una barreja d'estils arquitectònics del gòtic al barroc, va ser construïda al segle XII. A l'interior destaca el retaule de tres cossos, l'altar Laib, del 1460 i una escultura de Sant Jordi matant el drac del s. XIV.
Pel carrer de vianants de Prešernova ulica, antiga ubicació del mercat durant l'època medieval amb carrerons laterals amb arcades conté interessant cases antigues, en el número 1 una casa del gòtic tardà del 1400 i en el 4, l'edifici més antic de la vila, la casa romànica.
Agafant el carreró de Grajska ulica a l'est de l'Hotel Mitra, fins a arribar a unes escales de fusta cobertes i entrant pel portal Peruzzi (1570) arribem al castell de Ptuj construït entre els segles XIV i XVIII, acull en l'actualitat el Museu Regional de Ptuj, amb una col·lecció d'instruments, armes i objectes tradicionals. Passem d'entrar al museu, i gaudim de les vistes de la ciutat i el riu Drava.

Per tancar la visita, val la pena creuar el Drava pel pont de vianants i obtindreu bones panoràmiques de la ciutat i el castell.
Ptuj des del Drava

Mestni Hill Farm
A Ptuj, a través de Booking, vam trobar un dels millors allotjaments del viatge a Eslovènia. El Mestni Hill Farm, una casa de la segona meitat del s. XIX situada a poc més de 4 km de Ptuj, sobre un turonet envoltat de vinyes. Per poc més de 40€ ens van donar una habitació doble, espaiosa i molt confortable. La casa disposa d'una cuina ben equipada on us podreu preparar els àpats i gaudir-los a la fabulosa terrassa amb vistes a les vinyes.

És d'aquells allotjaments on et podries passar totes les vacances, deixant que el temps passi i desconnectant de l'estrès acumulat. El noi que s'encarrega de la casa, en Tim, va ser molt amable, ens va oferir un munt de recomanacions per visitar a Ptuj i menjar a bons restaurants. A més a més, ens va donar a provar un licor de nous, Orehovec, que produeixen ells, dolç i molt aromàtic.
El nostre àpat al Gostilna Grabar

En Tim, ens recomana dinar al Gostilna Grabar, un restaurant que barreja la cuina moderna amb la tradicional, cuinant plats típics eslovens amb tocs de modernitat. No és barat (sortim a uns 30€) però la qualitat i quantitat dels plats us deixarà satisfets. Estigueu atents al restaurant, no seria estrany que sortís a les guies Michelin amb alguna estrella.

Un altre lloc que ens va encantar, gaudint de la seva terrasseta va ser el Dom Kulture MuziKafe, un hotel i espai multicultural creat per una parella de Ptuj després de viatjar arreu del món. Feu una volta pel seu interior, a la seva bodega s'organitzen esdeveniments culturals de tot tipus, i durant el mes d'agost acullen el certamen Dies de poesia i vi. Nosaltres ens vam prendre a la terrassa un refrescant café freddo.

Aquest cop, no fem ruta vinícola, però ja us diem que la regió té bons vins. Segons els prospectes turístics, a Maribor es troba una de les vinyes més antigues del món, de 400 anys.

Informació dels cellers i tasts a Ptuj

La ruta del vi a Maribor



dilluns, 30 de juliol del 2018

Eslovènia: Carniola interior

Una altra regió que de ben segur visitareu si voleu conèixer les principals atraccions d'Eslovènia: les coves de PostojnaŠkocjan i el castell de Predjama construït a l'interior de la muntanya.

Les fotos a l'interior de la cova d'Škocjan
no estan permeses
Les coves de Škocjan, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO són d'obligada visita. A l'interior d'una cova càrstica, compta amb el canó subterrani més gran del món, amb una profunditat de fins a 146 m. El recorregut comença a la cova Silenciosa, una secció seca del congost subterrani de 500 m, els noms de les sales que trobarem no poden ser més reveladors del que hi podrem veure, el Paradís, el Calvari, la Gran Sala, on acaba la cova Silenciosa, de 120 m d'ample i 30 m d'altura, amb les imponents estalagmites anomenades els Gegants i l'Orgue. Tot seguit, començarem a escoltar el riu Reka donant pas a la cova dels Sospirs, amb parets de 100 m d'alçada. Arribats a aquest punt, passarem pel plat fort del recorregut, l'impressionant pont de Cerkvenikov, de 45 metres d'alçada sobre el riu subterrani Reka. Les sales Müller, Schmidl i la cova Tominč tanquen el recorregut ple de cascades, grans sales, gegants estalagmites i estalactites (la més gran fa 15 metres) i la possibilitat de veure algun ratpenat, n'hi ha fins a 15 varietats. Estem segurs que la cova us deixarà bocabadats.
Llacs subterranis i perfectes miralls

Un segon recorregut completa la visita, seguint el riu subterrani passant per un pont natural, coves i llacs subterranis, sortint a un caminet que us tornarà al punt d'inici. En aquest recorregut podreu prendre fotos.
Us recomanem que porteu una jaqueta, la temperatura a l'interior és de 12º i calçat adequat, hi ha zones on podeu relliscar. A l'interior del primer recorregut, oblideu-vos de fer fotos, està prohibit per conservació de les coves, així que gaudiu de la visita!
Per a més informació d'horaris i preus [+]

La cova de Postojna, competeix en protagonisme amb les anteriors, molt més turístiques i visitades. De fet l'entrada a Postojna ens recorda a un parc temàtic...
Formacions de les coves de Postojna
Tot i les riuades de gent, la visita és molt recomanable. Un recorregut de 5,7 km, la primera part de 4 km es fa amb un tren elèctric passant per impressionants formacions d'estalagmites i estalactites fins arribar a la cova de la Gran Muntanya, on comença el circuit a peu. A diferència de les d'Škocjan, aquestes són galeries seques, on les formacions d'estalagmites i estalactites recorden a llençols, espaguetis, orgues, castells de sorra, columnes i pilars que agradarien a Gaudí... No és estrany el nom de les coves Precioses de 500 m de longitud, on les formacions són al·lucinants. El recorregut continua per la cova Negra i la cova Pivka, creuant la sala de l'Hivern veurem les dues formacions que han esdevingut el símbol de la cova, l'estalactita d'un blanc resplendent, la Brillant, i el Pilar (o gratacel) de formes barroques i impressionants. El punt final de l'itinerari serà la grandiosa sala de Conferències, que acull espectacles musicals per a 10000 persones!
Les formacions estrelles de
la cova, la Brillant i el Pilar

A banda de les formacions calcàries, un ésser viu, anomenat el peix humà, és l'altre protagonista de la cova. El Proteus anguinus, una mena de salamandra cega blanquinosa que ha farcit de llegendes la zona. El podreu veure en un terrari durant el recorregut per la cova, i si us interessa el tema, visitar-ne el museu dedicat a la criatura (entrada de pagament).
Per a informació d'entrades i horaris [+] Val la pena comprar les entrades al web (hi ha descomptes) i es pot adquirir el bitllet combinat per visitar el castell de Predjama.
Com a la resta de coves, la temperatura a l'interior és constant i fresca, d'uns 10º, per tant convé portar roba d'abric i calçat adequat.

Amb l'entrada combinada (coves + castell) podreu utilitzar un autobús llançadora que us comunicarà amb les dues atraccions. El castell de Predjama és espectacular, una de les fortaleses més inexpugnables del món. Construït utilitzant una caverna i enmig d'un penya-segat de 123 m. Aquesta singularitat l'ha fet entrat en el llibre Guinness dels rècords com el castell més gran construït en una cova.
Castell de Predjama
Consta de 4 plantes, construïdes entre el 1202 i el segle XVI, va ser l'estatge del baró Erasme Lueger al s. XV, un noble que com Robin Hood, robava als rics per donar-ho als pobres, utilitzant un passadís secret que sortia des de la cova interior. Del castell es visiten diverses estances: la cuina; el menjador; l'armeria; la sala de tortures (un forat a la cova on han penjat un ninot simulant una tortura); el lavabo on va morir Erasme, al pobre li van disparar una fletxa mentre estava fent les seves necessitats... i les restes del castell originari excavat a la roca, on es pot veure un tram d'escales que s'endinsa a la cova i que utilitzaven per escapar a l'exterior.
Sota el castell hi ha un itinerari de coves en un recorregut de 900 m, tot i que hi ha itineraris més llargs per a experimentats en l'espeleologia. L'entrada de la cova va a part.
Si visiteu el castell durant el mes de juliol, el castell acull el torneig Erasmus, amb tornejos, justes, tir amb arc, música i gastronomia de l'època medieval.
Per a més informació del castell de Predjama [+]

A vegades, reservar a l'últim moment surt a compte... Així és com hem anat a parar a l'Hotel Rakov Škocjan, en ple parc natural del mateix nom. Ja us podeu imaginar que trobar un allotjament econòmic a prop de les coves i del castell de Predjama en ple agost és difícil, així que mitjançant Booking trobem una oferta en aquest hotel, a uns 20 km del castell de Predjama. A més, tenim sort amb la recepcionista, la Mirjana Topić (mirjanatopic86@yahoo.com) una guia turística que ens recomana un munt de coses de la zona i de la seva ciutat natal, Piran, la nostra pròxima destinació del viatge.
Hotel Rakov Škocjan
Amb els consells de la Mirjana, descobrim una zona que no teníem pensat visitar, als voltants del poble de Cerknica. L'atractiu més important del poble és el llac "intermitent" del mateix nom, apareix i desapareix segons la temporada. A l'estiu és un prat (polje) sobre una caverna càrstica esfondrada, foradada com un formatge gruyère. En època de pluges (tardor i primavera) el subsòl és incapaç d'absorbir l'aigua, donant pas al llac Cerknica, potser d'un dia per l'altre. L'extensió pot arribar als 30 km2 i quan està ple, acull a nombroses espècies d'aus. Nosaltres el vam veure en el seu format de prat, amb vaques pasturant en comptes d'aus a l'aiguamoll.
Com us hem dit, l'hotel està al bell mig del parc natural de Rakov Škocjan, una gola protegida de 6 km de longitud. El riu Rak, en el seu recorregut per afegir-se al Pivka a la cova Planina, ha donat forma a 2,5 km de coves, forats, fonts i dos ponts naturals, el Veliki i el Mali Naravni.
Llàstima que nosaltres hem triat l'hotel com a base per visitar els últims punts del viatge (Predjama i Piran) i per la seva proximitat a Ljubljana on tornarem el cotxe llogat, però amb uns dies més ens hauria encantat fer alguna ruta pel parc, gaudint de la bellesa de la natura.
A Cerknica hi hem trobat dos bons llocs per omplir el pap:

  • Valvasorjev Hram (Partizanska cesta, 1), senzill i econòmic amb especialitats eslovenes, optem per uns plats on el calamar és l'ingredient principal, a la planxa i farcit i una ració de sopa típica de la zona.
  • En Krajcar (Podskrajnik, 24), una de les recomanacions de la Mirjana, si no ens ho diu, no hi hauríem anat, situat en un polígon al cantó de Cerknica. Un motel amb un restaurant casolà de bones racions de plats eslovens, aquí la carn és l'ingredient estrella, així que ens fotem "entre pecho y espalda" dos bons bistecs.