dissabte, 28 d’octubre del 2023

Nova Zelanda: Christchurch (illa Sud)

La porta d'entrada a la ruta per l'illa sud (vegeu mapa en aquesta entrada) serà a la ciutat de Christchurch, una població en estat de reconstrucció, després dels terratrèmols del 2011 i 2011. Aquest succés fa deixar xifres esfereïdores, un total de 186 morts i un 80% dels edificis del centre van haver de ser enderrocats. 

La més anglesa de les ciutats neozelandeses, va ser durant el segle XIX la població principal del país. El seu caràcter londinenc encara és apreciable en les poques construccions victorianes que queden en peu i els seus parcs i jardins en estil anglès. Amb tota aquesta elegància victoriana, l'agència ens ha reservat una nit en el millor emplaçament, Eliza's Manor. Una bonica casa construïda el 1861, reformada i ampliada a principis del segle XX i reconstruïda després dels terratrèmols. 

Eliza's Manor
Aquí ens va rebre molt amablement la Zinea, una catalana que hi treballa, va ser tota una sorpresa trobar una compatriota tan lluny. Ens van donar l'habitació principal, l'Eliza, una meravella, tot cuidat fins a l’últim detall (el mobiliari, la gamma de coixins, les tovalloles, els sabons, els macarons que ens vam trobar al vespre a la tauleta de nit…). El bany enorme i amb una banyera d’hidromassatge que vam utilitzar per a un bany relaxant, amb les sals de bany que hi havia. L’esmorzar va ser molt complet, de magnífica qualitat, com els ous benedictins que vam poder tastar. Sens dubte, ha estat un dels allotjaments més bonics de tot el viatge!😍😍

En aquesta ciutat estarem el primer i el darrer dia de la nostra ruta per l'illa sud, de fet la visitarem més àmpliament el segon dia. L'avantatge d'allotjar-nos a l'Eliza's és que està prop del centre, només 10 minuts fins als jardins de Victoria Square, presidida com no per la reina de l'imperi britànic. A partir d'aquí ja es pot veure com la ciutat muta a nous edificis de cristall i acer, on les restes que esperen una reconstrucció definitiva, com la catedral de Christchurch, encara són testimoni de la tragèdia. De fet, aquest patrimoni va estar pendent d'un fil, fins i tot la diòcesi anglicana no estava a favor de mantenir-la... però finalment un acord amb les administracions el 2017 permetrà la seva reconstrucció, més de deu anys després de la sacsejada, les ferides obertes de la catedral continuen cobertes de bastides. Curiosament, l'escultura de metall Chalice (de 18 m) a la plaça va quedar indemne. Aquesta es va inaugurar el 2001, per celebrar el nou mil·lenni.
Catedral de Christchurch
Tan sols 600 metres, separen l'agònica catedral de la provisional (a Hereford St., 234), coneguda com la Catedral de Cartó, ja que es van utilitzar 98 tubs d'aquest material per a la seva construcció, obra de l'arquitecte japonès Shigeru Ban. D'estructura triangular i resistent a terratrèmols, un altre símbol més de la modernitat d'una població que persisteix a continuar endavant. De fet, les intervencions de murals artístics a les parets o instal·lacions d'art temporals, on abans hi havia edificis són una prova més de la creativitat d'una ciutat que vol esborrar la tragèdia, encarant-se al segle XXI. Aquests projectes els podeu veure al web Gap Filler.
Catedral provisional
Un dels projectes de reconstrucció de la ciutat ha comportat la planificació de zones verdes al voltant del riu Avon, una transició a ciutat verda que compta amb una important xarxa de carril bici. Així doncs, resseguint aquest eix verd, ens arribem fins a l'Hagley Park, on es troben els jardins botànics. Aquest és el gran pulmó verd, de 165 Ha, amb un munt de varietats de la flora neozelandesa.
Molt a prop d'una de les entrades del parc, a Worcester St. amb Rolleston Av. hi ha l'antiga seu de la universitat de Canterbury, d'estil neogòtic construïda el 1877, ara convertida en l'Arts Centre, tot un recinte cultural amb botigues de creadors, galeries d'art, els cinemes Lumière i cafeteries d'ambient hipster.
Recinte de l'Arts Centre
Una altra de les atraccions turístiques de la ciutat és agafar el restaurat tramvia del segle XIX. Una ruta circular de poc menys d'una hora que passa pel centre de la ciutat. El bitllet d'un dia us permet pujar i baixar les vegades que vulgueu. 
L'històric tramvia

I si heu agafat gana, valdrà la pena que us acosteu al nou mercat de Riverside, amb productes d'agricultors locals i una bona varietat de restaurants. Nosaltres vam sopar a l'hamburgueseria Bacon Bros - Shaka Bros, a Oxford Terrace, 96. Un gastrobar amb una àmplia carta d'hamburgueses de bona qualitat-preu.

Des de Christchurch havíem d'agafar l'emblemàtic TranzAlpine, un dels viatges en tren més emblemàtics del món, travessant els Alps neozelandesos fins a la ciutat de Greymouth a la costa oest. Un recorregut de 223 km i gairebé 5 hores de trajecte, passant per l'Arthur's Pass. Tot i que els maoris ja coneixien aquest pas, el seu nom ve d'Arthur Dobson, que el va "descobrir" el 1864. La febre de l'or a Westland necessitava un pas segur pels carruatges. Més endavant el comerç de carbó  i fusta va implicar la construcció del ferrocarril, el 1923.
Malauradament, no vam poder agafar aquest mític transport per obres de manteniment. Així i tot, el recorregut per carretera també deixa a la retina paisatges espectaculars. Haureu d'agafar l'Old West Coast Rd i la Stare Hwy. 73, veure ruta aquí.
En direcció als Alps neozelandesos
La recomanació que us fem pels viatges en carretera per l'illa sud a l'hivern, on haureu de pujar per ports de muntanya i passar per possibles carreteres amb gel, és que agafeu un cotxe amb tracció a les quatre rodes i no estaria de menys, demanar cadenes per les rodes. El cotxe que ens havien reservat a l'agència no era prou segur amb aquestes condicions, així que a Budget ens van recomanar un cotxe tot terreny. I si voleu estalviar omplint el dipòsit, mireu de fer-ho a les benzineres de la cadena Waitomo.
En ruta cap a la costa oest
Com hem comentat, a Christchurch també estarem l'última nit abans d'abandonar el país. Aquest cop, l'allotjament ha estat escollit per practicitat, ja que està molt aprop de l'aeroport. És el Peppers Clearwater Resort, tot un conjunt d'apartaments i habitatges que donen a un camp de golf. També té servei de bar i  restaurant on poder sopar, ja que estem lluny del centre de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada