Deixarem el riu Boteti i anirem direcció a Maun, uns 180 km al nord-oest. Aquesta població és el principal centre turístic del país, ja que és la porta d'entrada al Delta de l'Okavango. Dormirem al bonic hotel Sedia Riverside (a 8 km de Maun) que té una piscina fabulosa amb habitacions ben equipades que donen a un jardí tropical.
Valdrà la pena fer un descans, ja que l'endemà ens espera un viatge de 300 km en camió fins a la pròxima destinació, el Guma Lagoon Camp. Aquest es troba al nord-oest de l'Okavango i com indica el nom té unes vistes al tranquil llac Guma. Aquí dormirem en tendes molt ben preparades i gens incòmodes.
Però, encara no us hem explicat què és el Delta de l'Okavango... ai quin cap! Doncs començarem dient-vos que és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 2014, i un dels llocs més extraordinaris de l'Àfrica. L'origina el riu del mateix nom que neix a les muntanyes d'Angola, creant el delta interior més gran del món. La sequedat del desert del Kalahari impedeix que l'aigua continuï i acabi al mar. Així doncs, el riu Okavango acaba formant una mena de paella gegant de més 18.000 km², en funció de les crescudes de les aigües. De maig a setembre el delta s'omple d'aigua formant un munt de rierols, llacunes, pantans i illes, però la seva esplendor sempre dependrà de les pluges a Angola, i enguany el país pateix una forta sequera, així que no veiem un delta en el seu estat òptim.
Els famosos big five, els cinc grans animals salvatges (lleons, elefants, rinoceronts, búfals i lleopards) es poden veure al Delta, encara que els felins són molt difícils de veure (a Moremi tindrem una sorpresa). Els rinoceronts en perill d'extinció són molt rars de veure, tot i que s'han reintroduït alguns exemplars a l'illa de Chief. Ara bé, l'animal estrella de la zona és l'hipopòtam, tindrem l'oportunitat de veure'l de prop i escoltar-lo.
Però, tornem al punt d'inici, el Guma Lagoon. Aquesta zona rep el nom d'Okavango Panhandle (literalment el mànec de la paella de l'Okavango), el riu s'estreny formant un conjunt de canals i illes envoltats de densos canyissars de papirs. Tot i que no és pròpiament el Delta, la zona és ideal per fer observació d'aus i pescar. Al capvespre farem un recorregut en barca pel llac i els seus canals amb les oïdes ben atentes.
Al matí següent, en ruta a la próxima destinació tornarem a tenir l'oportunitat de veure més ocells i cocodrils entre canals plens de papirs.
Una de les coses imprescindibles que podeu fer al Delta és un trajecte en mokoro, les tradicionals canoes que utilitzen les comunitats de la zona per traslladar-se. Molt semblants a les barques de perxar del Delta de l'Ebre. Clar que a l'Ebre no hi ha hipopòtams que en qualsevol moment poden fer tombar les canoes...😅😅😅🦛🦛. Així doncs, amb uns mokoros ens traslladarem al campament on passarem la nit, en una de les illetes que es formen amb la crescuda de les aigües.
Ja us podeu imaginar que dormir en tendes enmig de vida salvatge en ple Delta de l'Okavango és tota una aventura, una d'aquelles experiències úniques que s'han de fer un cop a la vida. Què pot passar? Que un hipopòtam sortint de l'aigua decideixi venir a saludar-vos? Mmmm, esperem que no! Però hi són, els sentim ben a prop, els roncs greus i les seves passes sortint de l'aigua.
Sobrevolar el Delta amb un helicòpter amb les portes obertes per poder fotos i vídeos és una altra activitat que costi el que costi s'ha de fer. No us mentirem, és una experiència cara, nosaltres la tenim inclosa en el preu del viatge. Volarem amb Helicopter Horizons (mireu la seva web per consultar preus i excursions).
Des de l'aire apreciem també la magnitud de la sequedat del Delta, en aquesta època hauria d'estar en el seu punt àlgid d'aigua. Una prova més de la crisi climàtica i dels estralls que provoca en la fauna.
L'estada en aquest terreny d'acampada ens deixa un munt d'imatges i records que no oblidarem. Les sortides en mokoro al capvespre per veure els hipopòtams, les postes de sol sobre la llacuna, les passejades per la nostra illeta observant les petjades d'elefants i altres animals salvatges. Us ho assegurem, el Delta de l'Okavango s'ha de sentir i viure, almenys un cop a la vida!!
Abans de deixar aquesta zona del Delta, passarem una nit més, però aquest cop en una casa vaixell, l'Inyankuni que ens portarà pels canals de l'Okavango. De camí a l'allotjament flotant ens acomiadarem dels nostres veïns i amics, els hipopòtams. Per cert, al vaixell soparem tilàpia, un peix característic de la zona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada