dilluns, 14 d’agost del 2017

Illes gregues: Ios

Per a molts, Ios serà lloc de peregrinació d'oci i música disco a peu de platja, comparable a l'altra típica destinació de festa de les Cíclades, Mikonos.
Però, si hi aneu fora de temporada com vam fer nosaltres, quan les riades de joves italians ja han abandonat l'illa, us trobareu un dels indrets més emblemàtics de l'Egeu.
Ios (Hóra)
Culturalment, Ios està associada al gran poeta èpic, Homer ja  que en aquesta illa va néixer i morir la seva mare, Klimeni. L'autor de l'Odissea està suposadament enterrat allà, a la regió de Plakotos en un turonet amb vistes al mar.
Els prospectes turístics també diuen que l'illa compta amb 365 esglésies, així que si sou ortodoxes hi podeu anar a resar a una per cada dia de l'any...
Arribar des de Santorini és molt fàcil, teniu múltiples ferris que cobreixen la ruta entre les dues illes, entre 45 minuts o una hora, depenent del ferri. Tenint en compte la poca durada del trajecte, el seu preu no és barat, entre 30 i 40 € per persona i viatge. Tingueu en compte també que els horaris no acostumen a ser molt estrictes, com que els ferris cobreixen rutes entre diferents illes o amb el port del Pireu (Atenes), sovint pateixen retards.
A la pàgina oficial de turisme de Grècia, a la descripció de cada illa teniu els horaris dels diferents transbordadors que us hi porten amb enllaços directes per reservar els bitllets.

Així doncs, com que la nostra arribada va ser per mar, arribem al port d'Ormos, petit poble de costa on teniu la platja de Yialos. Donada la seva proximitat a la capital d'Ios, Hóra, i que no està a l'epicentre del bullici nocturn, val la pena buscar l'allotjament en aquesta zona. Nosaltres vam trobar un lloc molt recomanable, la Pensió Galini. A pocs minuts de la platja de Yialos, aquest allotjament familiar inclou en el preu el trasllat en cotxe del port a la pensió, molt útil si com nosaltres hi arribeu de nit. Tracte molt amable, habitacions correctes i un exuberant jardí-terrassa on prendre l'esmorzar o descansar al vespre fan d'aquest lloc un allotjament 100% recomanable.

Per moure's per l'illa, us recomanem llogar una moto, al port d'Ormos teniu diverses companyies de llogues de vehicles. Nosaltres vam llogar una moto al Jacob's, al mateix port, el lloguer d'una moto per 24 h ens va costar 15 €.

De ruta per l'illa

Des del port d'Ormos val la pena fer la petita caminada fins a l'església d'Agia Irini construïda els s. XVII, d'un blanc enlluernador ens dona la benvinguda a l'illa. Des d'allà, podreu apropar-vos a la platja de Valmas.

Si us heu quedat amb ganes de veure més postes de sol, podeu anar fins al Pathos Sunset Lounge, tot un complex amb piscines des d'on podreu prendre una copa tot observant com es pon el sol amb l'acompanyament de música clàssica.


L'entrada és de pagament, així que si només voleu veure la posta de sol, sempre us podeu quedar al pàrquing. Des d'allà us assegurem que es veu i s'escolta la música perfectament, això sí, no estareu en remull... No vam ser els únics turistes que vam gaudir de l'espectacle per la patilla.
Per anar-hi, ho podeu fer a peu, des de la platja de Yialos no trigareu ni una hora, i pel camí vas descobrint altres platges on poder anar.

Skarkos
Hóra, la capital de l'illa, és una bonica població amb l'arquitectura típica de les cíclades. Construïda entre turons, hi destaquen els seus carrerons estrets amb les particulars cases blanques, entre esglésies de cúpules blaves i molins. Val la pena cansar-se fent la ruta de les tres ermites que coronen un dels turons, des d'allà les vistes de la ciutat i del port són magnífiques. Una altra opció és pujar al muntijol on es situen els molins per tenir bones vistes d'Hóra.

Skarkos, al cantó del poble d'Hóra, és un jaciment de l'Edat de Bronze datat entre el 2700-2400 aC, construït en terrasses seguint el desnivell del turó a la zona més fèrtil de l'illa. Aquesta serà una de les visites culturals imprescindible pels amants de l'arqueologia. Seguint la ruta arqueològica, valdrà la pena arribar fins a la suposada tomba d'Homer, molt a prop de la platja de Plakoto sobre un turó amb bones vistes. Per tancar la visita de llocs històrics, seguint per la costa nord de l'illa, podreu arribar fins al Palaiokastro, les ruïnes d'un antic castell bizantí del segle XVI. També hi ha una petita ermita des d'on tindreu magnífiques vistes la mar Egeu i amb bona visibilitat, podreu albirar les illes d'Iraklia i Naxos.
Tomba d'Homer
Ruïnes del Palaiokastro














Mylopotas
Ios compta amb algunes de les platges més maques de les illes gregues, i al setembre, no les vam veure plenes de gom a gom. Val a dir, que a diferència de les platges de Santorini, les d'Ios són de sorra daurada. Mylopotas és una de les més properes a la capital, el mateix bus que surt del port d'Ormos passa per Hóra i acaba el seu recorregut a la platja. Durant la temporada alta ja us podeu imaginar que estarà plena a petar, aquí hi ha una bona densitat de xiringuitos que fins i tot posen llits a peu de platja. Així doncs, si preferiu relaxar-vos a la platja i no us mola la música house, millor que trieu altres platges més tranquil·les! Ara bé, la platja és espectacular i l'oferta d'oci i esports d'aigua és inacabable.
Tzamaria i Koumbara són dues petites platges molt a prop d'Ormos, la primera és a 10 minuts a peu des de la platja de Yialos, no compta amb serveis i és molt apropiada per practicar l'snorkel. A Koumbara, segons les guies, es pot practicar el nudisme. Heu de tenir en compte que el nudisme a Grècia no està acceptat, però en aquesta platja està més o menys permès. Des d'aquí també teniu una bona alternativa per veure la posta de sol si no voleu arribar fins al Pathos.
Si heu fet la ruta a la tomba d'Homer i al Palaiokastro, us podreu acostar a la platja d'Agia Theodoti al nord de l'illa, rep aquest nom per la petita església que hi ha sobre un turó a prop de la costa. Disposa de lloguer de gandules i possibilitat de practicar esports d'aigua.
Agia Theodoti
Manganari, a 23 km al sud-est d'Hóra compateix amb bellesa amb Mylopotas. Aquí us podreu relaxar i gaudir del sol sense el bullici d'aquesta última. L'aigua d'un blau intens va ser el lloc ideal per gravar-hi escenes de la pel·lícula "Le grand bleu", no és d'estranyar gràcies a les seves aigües cristal·lines. Tris Klisies, en la mateixa carretera que va a Manganari i situada més a l'est és una bonica platja ideal per aïllar-vos.
Manganari
Aquestes són algunes de les que vam visitar, però l'illa compta amb d'altres més remotes i pràcticament aïllades, quasi accessibles només en vaixell. Ja ho sabeu, com més us allunyeu d'Hóra i del seu ambient de festa, més possibilitats de trobar-vos amb platges tranquil·les ideals per desconnectar del món.

On omplir el pap?

Hóra i Ormos concentren l'oferta gastronòmica on tindreu un munt de possibilitats a diferents pressupostos. Aquí us deixem alguns dels llocs que vam tastar:

The Nest: En ple centre d'Hóra, és un agradable restaurant familiar de cuina tradicional grega. Bons preus i bones racions, ideal per tastar els dolmades (farcellets de fulles de vinya farcits d'arròs), els tomato keftedes i altres mezhedes. No té terrassa, però a l'interior del local vam menjar molt a gust.
Especialitats gregues

The Octopus Tree: En un dels laterals del port d'Ormos teniu aquest petit restaurant amb tauletes al passeig, de fet, creiem recordar que no disposava de taules a l'interior... Entenem que el nom del local ve donat pels pops penjats al pi que dona ombra a les taules. Pròxim al mar, ja us podreu imaginar l'oferta del local, bons peixos i magnífic pop a la brasa entre altres especialitats gregues, com els kolokithokeftes, croquetes de carbassó.

Taverna Koukos: Molt propera a la platja d'Agia Theodoti, aquesta taverna familiar també disposa d'habitacions. Racions amb bona qualitat preu, disposa d'una terrassa amb vistes a la costa. Ideal per prendre un bon àpat després d'un dia de platja.

Corali Restaurant: Situat entre la platja de Yialos i el port d'Ormos, aquest hotel i restaurant compta amb una bona selecció de pizzes fetes en forn de llenya i una agradable terrassa on sopar i/o prendre una copa després d'un dia de ruta per l'illa.

Com heu vist, no us hem explicat cap opció d'oci nocturn, però ja us podeu imaginar que la marxa està garantida, vista l'oferta de locals i discos.

Per a més informació de l'illa: http://ios.gr/english/tourist-guide/
Hóra, des del turonet dels molins

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada