dijous, 10 d’agost del 2017

Illes gregues: Santorini

Qui no ha sentit mai a parlar de les Illes Cíclades a Grècia? Un dels arxipèlags més visitats del mar Egeu, essent Santorini, Mikonos, Naxos, Paros o Ios les més concorregudes pels turistes.

Sabem que s'acosten les vacances, però si podeu esperar fins a setembre, tindreu una altra visió de les illes. No us volem enganyar, turistes n'hi haurà, però molts menys que s'hi aneu en plena temporada alta.

Santorini (Fira)
Nosaltres hem escollit dues illes d'aquest arxipèlag: Santorini i Ios. Heu de tenir en compte que Santorini és un dels punts claus dels milers de creuers que fan el mediterrani oriental, per tant sempre trobareu riades de turistes, sobretot a Fira i Oia.

Allò que fa de Santorini un lloc de peregrinació per a milers de turistes són les seves espectaculars vistes a la caldera de l'antic volcà. De fet, l'illa era de formes arrodonides en l'antiguitat, però una enorme explosió volcànica l'any 1628 aC va enfonsar i col·lapsar bona part de l'illa i quasi acaba amb la civilització minoica de Creta...

Si hi arribeu en vaixell veure l'imponent penya-segat com es desferma sobre el mar amb les cases blanques de Fira (la capital), Imerovigli, Firostefani o Oia que literalment cauen sobre la caldera.

De fet, una de les atraccions turístiques de Fira és pujar (o baixar) en burro fins al port. Us aconsellem que deixeu els burros que descansin, ja tenen prou feina portant a creueristes amb sobrepès... La manera més còmoda és baixar a peu, més de 600 escales entre riades de burros carregats de turistes i sortejant els pixums i excrements dels pobres animals... un consell, quasi que aquell dia no us poseu xancles... I per pujar, agafeu el telefèric, no és barat (ens va costar 5 € per persona i trajecte), però en plena canícula ho agraireu! I a més, ajudareu a combatre l'explotació animal.

Una altra activitat que podeu fer, amb gorra, litres d'aigua i molta crema solar és anar caminant  pel "camí de ronda" des de Fira fins a Imerovigli, passant per Firostefani. La caminada passa entre restaurants, hotels i apartaments que compateixen per tenir les millors vistes de la caldera, llàstima que en algunes zones no es pugui baixar pels antics carrers, ara entrades als establiments turístics. De fet, si us quedeu amb més ganes, podeu allargar la ruta fins a Oia (unes 4 hores de camí...), val a dir que hem vist turistes fent-la...

Mobilitat per l'illa

Des de l'estació d'autobusos de Fira teniu una pràctica, encara que una mica anàrquica, xarxa d'autobusos que us portaran a tots els indrets de l'illa. Amb un preu mitjà d'uns 2 € per trajecte i una cobertura horària força extensa podreu anar fins a Oia, les platges de Perissa o al port per agafar un ferri... Ara bé, tingueu en compte que potser anireu com sardines dempeus, tota una experiència per les carreteres amb corbes de Santorini...

+ informació d'horaris, preus i rutes

Atenció si voleu anar a veure les abarrotades postes de sol a Oia, segurament us tocarà anar drets si no sou els primers a la cua del bus. I sobretot, estigueu atents als crits dels conductors anunciant els trajectes... sembla més un mercat que una estació d'autobusos, ja us hem dit que era anàrquica, no?
La posta de sol des d'Oia

L'altra opció seria llogar una moto o un cotxe (opció menys pràctica veient com condueixen autòctons i turistes per l'illa). Teniu milers de companyies que lloguen vehicles, remeneu i negocieu per trobar el preu i opcions que més us convinguin. Totes les opcions són possibles, lloguers per dies, migdia, hores...

Rutes per l'illa

1. A la descoberta dels pobles de l'illa: Fira i Oia, en menor mesura, concentren el pol turístic de l'illa, almenys pel que fa al turisme més de poble-ciutat. Fira, en ser la capital concentra el nombre més gran d'establiments turístics i serveis, i també la major part dels museus de l'illa. Us recomanem voltar pels seus carrers empedrats observant l'arquitectura típica de les cíclades: casetes blanques amb portes i finestres blaves, el mateix color per a les cúpules de les esglésies i unes vistes espectaculars a la caldera.
Oia
Oia té el valor afegit del seu enclavament pintoresc en un extrem de l'illa i unes postes de sol de les millors, i més fotogèniques, del món. A més a més, com que no està tan massificat (excepte en els moments del capvespre) es pot contemplar millor l'estil de l'illa. Des d'Oia val la pena baixar al seu petit port, Ammoudi on a les seves tavernes podreu degustar bons peixos a la planxa i observar com els pops s'assequen al sol.
Pyrgos




Pyrgos, un petit poble al centre de l'illa i antiga capital de Santorini, ens ha sorprès gratament. Sobre un turó i al voltant d'un castell venecià ens trobem amb un laberint de carrers estrets, cases blanques i un munt d'esglésies amb les seves cúpules blaves. Diuen les guies que hi ha més esglésies que cases, no les hem comptat, però el lloc sigui com sigui mereix una visita per descobrir l'arquitectura típica de l'illa. Al mateix poble podreu visitar les bodegues Santo Wines, on degustar el vi tradicional de l'illa i conèixer el seu particular cultiu.
Vourvoulos, un altre poble d'interior no té l'encant de Pyrgos, però aquí serà difícil que hi trobeu turistes i serà el lloc ideal per descobrir la Santorini més autèntica. De fet, a l'església d'Agios Efrem vam poder veure com estaven organitzant una festa, mentre uns decoraven l'església altres preparaven l'àpat entre somriures i mirades encuriosides preguntant-se que fèiem en aquest punt de l'illa...
Finikia, molt a prop d'Oia tanca la nostra llista de pobles pintorescs. Tot i la proximitat a Oia, és tot un recés de pau i tranquil·litat. Cases excavades a la roca, carrers estrets que giragonsen, patis plens de flors... tot un oasi.


Ruïnes Akrotiri
2. Cultura i platges: Una proposta molt interessant és visitar el jaciment arqueològic d'Akrotiri, on podreu veure ruïnes de l'antiga capital de Santorini, que igual que a Pompeia, van quedar cobertes per la lava d'erupcions volcàniques, cosa que ha permès trobar-les en un bon estat de conservació i que us permetrà conèixer l'estil de vida de la civilització minoica. Amb un petit suplement de l'entrada, podreu visitar el Museu Prehistòric a Fira on hi ha les principals troballes i alguns dels frescs de les cases.
Els que tingueu un carnet d'estudiant i sigueu de la UE esteu d'enhorabona, heu de saber que entrareu gratuïtament a tots els museus i jaciments arqueològics de Grècia. Així doncs no us oblideu el carnet, o feu-vos l'ISIC.

I després de la visita cultural us vindrà de gust un bon bany, molt a prop, hi podeu anar a peu, teniu unes de les platges més pintoresques de l'illa, la Platja Vermella i la Platja Blanca. El nom de les dues platges ve donat pel color de les formacions rocoses d'origen volcànic. De sorra negra i còdols blancs i grisos, l'accés a les platges es fa a peu o en barca i si no sou de torrar-vos al sol, podeu anar caminant pel sender senyalitzat que us portarà fins al far d'Akrotiri.
Sender de les platges d'Akrotiri
Perissa i Kamari són sens dubte les platges de sorra negra més populars i concorregudes de l'illa, ambdues només les separa un abrupte penya-segat de pedra calcària del cap Mesa Vouno.
Perissa i el cap de Mesa Vouno
3. Gastronomia: Aquí us deixem la nostra selecció de llocs on omplir el pap, ja us podeu imaginar que l'oferta gastronòmica és molt àmplia i variada.

Plats tradicionals grecs
Mama's House: Molt a prop de l'estació d'autobusos de Fira és una popular taverna grega amb una popular terrassa i plats copiosos. Bona qualitat-preu i àmplia selecció de mezhedes, les tapes gregues.

Nikola's: En ple centre de Fira farà les delícies dels amants de la cuina grega. Popular taverna plena de gom a gom, segurament haureu de fer cua, però valdrà la pena! Racions abundants i tracte familiar i molt amable.

Kantouni Cafe: A la plaça central de Pyrgos disposa d'una concorreguda terrassa amb molt d'encant. Bona qualitat-preu, aquí vam tastar el plat típic de Santorini, la fava, puré semblant a l'hummus però fet amb pèsols.

Melitini: Un restaurant molt bucòlic a Oia amb bones racions de mezhedes, com la tzatziki o els tomato keftedes, croquetes de tomàquet. Disposa d'una terrassa amb vistes, així que si voleu sopar allà, convé reservar.

Fava
Sphinx: Ja us diem que no és barat, però aquest restaurant d'Oia serà el lloc ideal per a un sopar romàntic a la seva terrassa amb encant. Plats tradicionals grecs cuinats amb molta cura. També hi podeu anar per fer una copa de vi després de veure la posta de sol, segur que hi passareu una nit fantàstica.

Krinaki: Al petit poble de Finikia és un restaurant molt agradable amb una terrassa amb vistes. Cuina popular grega, aquí podreu tastar la fava, el pop a la brasa i degustar el formatge kefalotiri, entre d'altres mezhedes.





Per cert, haureu notat que no us hem recomanat cap allotjament a Santorini, això és així perquè vam tenir una mala experiència!! L'oferta d'allotjaments turístics és prou àmplia per evitar caure en les estafes de l'Hotel Lignos (on havíem reservat, però on no vam dormir) i el New Haroula (on ens van donar una habitació pèssima i vam patir el tracte més maleducat que es pot tenir en el sector turístic, gràcies a una recepcionista incompetent i borde). Tant a Booking com a TripAdvisor tenim la crítica que vam fer dels establiments, ambdós del mateix propietari.

Per acabar el capítol de Santorini us volem presentar la nostra amiga grega, la Christina, que ens va ajudar molt per solucionar el problema amb l'hotel New Haroula (a saber que li diria en grec per baixar els fums a la recepcionista), acompanyar i recomanar molts dels llocs que us hem descrit en aquesta entrada. A més a més, ens presenta els tomato keftedes d'una manera molt sensual, la millor ambaixadora que pot tenir Grècia.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada