dimarts, 31 de juliol del 2018

Eslovènia: Baixa Estíria - Ptuj

La ciutat medieval de Ptuj, és el punt més oriental que visitarem d'Eslovènia, a la regió de la Baixa Estíria. A poc més de 140 km de Ljubljana, val la pena acostar-se fins a la ciutat més antiga del país i una de les zones vinícoles més importants, la regió de Podravje.
Ptuj des del castell

A més a més, si visiteu la ciutat durant el carnaval, aquesta acull el Kurentovanje, un festival molt interessant, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el 2017. Els vilatans es disfressen de Kurent, representant un dimoni que segons la llegenda espantava l'hivern per donar pas a la primavera.

Banyada pel riu Drava, afluent del Danubi, Ptuj esdevé una bonica ciutat medieval, on el seu nucli antic es pot veure en un dia. Ciutat de monestirs ben conservats, hi tenim el monestir minorita de finals del s. XIII (Minoritski trg. 1) i el dominic també del s. XIII (Muzejski trg. 1) amb una col·lecció arqueològica de restes romanes. Al cantó del riu, trobem la torre Drava (Dravska ulica, 4) un antic dipòsit d'aigua per defensar-se dels turcs el 1551, ara acull una galeria d'art modern.
Ajuntament
A la plaça de Mestni trg. hi destaca l'imponent edifici de l'ajuntament d'estil neogòtic dissenyat per l'arquitecte de Viena, Max Ferstl, el 1907 i l'estàtua de Sant Florià, erigida per protegir la vila dels nombrosos incendis al s. XVIII.
Monument a Orfeu
Per Murkova ulica, amb un grapat de cases antigues, arribem a la plaça de Slovenski trg. on sobresurt la torre de la ciutat del s. XVI, durant la dècada de 1830 li van afegir restes de làpides romanes i altars de sacrifici. Destacar de la torre, el fet que només té el rellotge per tres cantons, la cara que dona al castell es va quedar sense, en senyal de protesta dels vilatans perquè els senyors del castell es van negar a pagar... Enfront de la torre, trobem el monument a Orfeu, monòlit de marbre de 5 m d'alçada, es va erigir per honrar la memòria de Marcus Valerius Verus, que era l'alcalde de Poetovio (Ptuj) al segle II dC. El monòlit segueix al mateix lloc on va ser aixecat pels romans.

Torre de Ptuj
Tot just darrere de la torre, la bonica església de Sant Jordi, una barreja d'estils arquitectònics del gòtic al barroc, va ser construïda al segle XII. A l'interior destaca el retaule de tres cossos, l'altar Laib, del 1460 i una escultura de Sant Jordi matant el drac del s. XIV.
Pel carrer de vianants de Prešernova ulica, antiga ubicació del mercat durant l'època medieval amb carrerons laterals amb arcades conté interessant cases antigues, en el número 1 una casa del gòtic tardà del 1400 i en el 4, l'edifici més antic de la vila, la casa romànica.
Agafant el carreró de Grajska ulica a l'est de l'Hotel Mitra, fins a arribar a unes escales de fusta cobertes i entrant pel portal Peruzzi (1570) arribem al castell de Ptuj construït entre els segles XIV i XVIII, acull en l'actualitat el Museu Regional de Ptuj, amb una col·lecció d'instruments, armes i objectes tradicionals. Passem d'entrar al museu, i gaudim de les vistes de la ciutat i el riu Drava.

Per tancar la visita, val la pena creuar el Drava pel pont de vianants i obtindreu bones panoràmiques de la ciutat i el castell.
Ptuj des del Drava

Mestni Hill Farm
A Ptuj, a través de Booking, vam trobar un dels millors allotjaments del viatge a Eslovènia. El Mestni Hill Farm, una casa de la segona meitat del s. XIX situada a poc més de 4 km de Ptuj, sobre un turonet envoltat de vinyes. Per poc més de 40€ ens van donar una habitació doble, espaiosa i molt confortable. La casa disposa d'una cuina ben equipada on us podreu preparar els àpats i gaudir-los a la fabulosa terrassa amb vistes a les vinyes.

És d'aquells allotjaments on et podries passar totes les vacances, deixant que el temps passi i desconnectant de l'estrès acumulat. El noi que s'encarrega de la casa, en Tim, va ser molt amable, ens va oferir un munt de recomanacions per visitar a Ptuj i menjar a bons restaurants. A més a més, ens va donar a provar un licor de nous, Orehovec, que produeixen ells, dolç i molt aromàtic.
El nostre àpat al Gostilna Grabar

En Tim, ens recomana dinar al Gostilna Grabar, un restaurant que barreja la cuina moderna amb la tradicional, cuinant plats típics eslovens amb tocs de modernitat. No és barat (sortim a uns 30€) però la qualitat i quantitat dels plats us deixarà satisfets. Estigueu atents al restaurant, no seria estrany que sortís a les guies Michelin amb alguna estrella.

Un altre lloc que ens va encantar, gaudint de la seva terrasseta va ser el Dom Kulture MuziKafe, un hotel i espai multicultural creat per una parella de Ptuj després de viatjar arreu del món. Feu una volta pel seu interior, a la seva bodega s'organitzen esdeveniments culturals de tot tipus, i durant el mes d'agost acullen el certamen Dies de poesia i vi. Nosaltres ens vam prendre a la terrassa un refrescant café freddo.

Aquest cop, no fem ruta vinícola, però ja us diem que la regió té bons vins. Segons els prospectes turístics, a Maribor es troba una de les vinyes més antigues del món, de 400 anys.

Informació dels cellers i tasts a Ptuj

La ruta del vi a Maribor



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada