divendres, 3 d’agost del 2018

La costa d'Eslovènia (Piran)

La costa d'Eslovènia és mínima, només 47 km, pressionada entre Itàlia i Croàcia. De fet, durant l'edat mitjana la regió va estar sota domini dels venecians i a la II Guerra Mundial va formar part del territori italià. Així doncs, aquest territori mínim és el que ha quedat pels eslovens de la península d'Ístria.

El domini venecià durant cinc segles, es nota en els poblets de la costa, on ha quedat palesa la seva petjada arquitectònica. La turística Piran (Pirano, en italià) situada en una petita península, és la Venècia eslovena (sense canals), el seu nucli antic és un dels més ben conservats de l'Adriàtic, on es pot apreciar l'arquitectura gòtica veneciana.
La plaça de Tartini
La plaça de Tartinijev trg és el centre neuràlgic que antigament va ser una dàrsena, està presidida per l'estàtua del compositor i virtuós violinista local, Giuseppe Tartini (1692-1770). La casa on va néixer el compositor la podeu veure a la mateixa plaça.
Casa Veneciana
En una de les entrades de la plaça de marbre, dos pilars del segle XV ens recorden el seu passat venecià. El primer mostra l'escut d'armes de Sant Marc, amb la seva representació característica, el lleó alat, amb el lema "Osserva il leone alato, che si arroga le terre, i mari e le stelle" (Observa el lleó alat, a qui s'atribueix la terra, el mar i les estelles): I el segon, dedicat al protector de la ciutat, Sant Jordi matant el drac, amb el lema "Colle nostre preghiere rimani sicura, terra di Pirano" (Amb les nostres pregàries romandrà segura, la terra de Pirano).

L'enorme edifici de l'esquerra és l'Ajuntament, de finals del s. XIX on també trobem el lleó alat recordant a la Sereníssima.
Un clar exemple de l'estil arquitectònic venecià, el trobarem a la Casa Veneciana, en una de les cantonades de la plaça amb el carrer Ulica IX korpusa. És un dels edificis més antics i millor conservats de la ciutat, d'estil barroc venecià, construït a mitjans del s. XV. A l'angle de la casa, destaca un bonic balcó gòtic i a la façana principal, la inscripció "Lassa pur dir" (Deixa que parlin). La llegenda diu que un ric comerciant venecià es va enamorar d'una bella noia de Piran i, com a prova del seu amor, li va construir una casa davant de la dàrsena. Les xafarderies van córrer com la pólvora entre els piranesos, i d'aquí el lema, que descriu la reacció de la parella.

Claustre del convent dels
Frares Menors de Sant Francesc 
Un altre dels edificis destacats de la plaça, en el número 10, és la Casa Barroca, la seva sumptuositat dels elements arquitectònics, que inclouen una balustrada de ferro forjat, contrasten amb l'estil clàssic de l'església de Sant Pere que es troba molt a prop. D'estil neoclàssic, l'església es va construir el 1818, en lloc de l'antiga església romànica construïda fora de les muralles del segle XIII. Sobre el portal d'entrada es pot admirar un baix relleu que representa el lliurament de les claus de Sant Pere.
Campanar i baptisteri de la
Catedral de Sant Jordi

Endinsant-nos pels carrers de Piran, arribem al convent dels Frares Menors de Sant Francesc (Bolniška, 30), fundat probablement a principis del s. XIV, el claustre és un dels millors escenaris d'Eslovènia, acollint esdeveniments musicals, com el Festival Tartini. Des del claustre es pot accedir a la galeria d'imatges del convent on es poden admirar obres de pintors venecians.

Si seguiu pujant, aviat arribareu a la Catedral de Sant Jordi, dominant la ciutat sobre un turó. Iniciada el segle XIV i reestructurada en estil barroc durant el s. XVII, el seu interior està adornat amb un orgue, dues escultures en relleu de Sant Jordi, el sostre ricament decorat i les pintures murals de l'escola veneciana de pintura. El campanar del cantó, de 47 m d'alçada (146 graons) és una còpia reduïda del de Sant Marc a Venècia, construït el s. XVII. Coronat per l'arcàngel Miquel que fa de penell indicant d'on bufa el vent. El recinte de la catedral compta amb un museu parroquial i un baptisteri de forma octogonal. Nosaltres no hem pujat al campanar, fa massa calor i són molts graons... de totes maneres, les vistes des del turó són magnífiques.
Vistes de Piran des de la Catedral de Sant Jordi
Des del cim de la catedral s'aprecia el recinte emmurallat de la ciutat, enfilant-se pel turó de Mogorone, des d'on teniu vistes panoràmiques de la ciutat. L'entrada per visitar part de les ruïnes de les muralles costa 2€, per a més informació [+].
Porta Delfin

De les set portes que queden de l'antiga muralla, una de les més interessants és la porta Delfin, d'estil gòtic és la millor conservada. Va ser construïda el segle XV per l'alcalde Delfin, sobre la porta trobarem l'escut d'armes amb tres dofins.

Església Santa Maria de la Salut
Bordejant el passeig marítim, us trobareu l'església de Santa Maria de la Salut (s. XVII), aixecada sobre l'anterior església de Sant Climent (s. XIII) protectora dels mariners. Va ser rebatejada amb l'actual nom per protegir-se de les epidèmies de pesta. De la construcció d'estaca el campanar circular.
Just darrere, les restes d'un antic fortí del recinte emmurallat.

La plaça 1 Maj trg (Piazza Primo Maggio) va ser el centre de la vila on es trobava l'antic ajuntament. Al centre hi ha una cisterna per recollir l'aigua de pluja, construïda després de la greu sequera del s. XVIII. Donen la benvinguda a la plaça les estàtues de Justícia i Vigilància. En aquesta plaça és on dinarem, seguint una de les indicacions de la Mirjana (nascuda a Piran) la recepcionista que vam conèixer a l'hotel Rakov Škocjan. Ella ens va recomanar el restaurant Delfin, una trattoria amb bons plats de peix i marisc i bona qualitat-preu.

I us preguntareu, aquests dos han anat a la costa eslovena i no s'han banyat?? Doncs sí, els que busquin la típica platja de sorra i un munt de tovalloles, no la trobaran a Piran. De fet, la gent pren el sol des del passeig i es llença a l'aigua des de l'escullera. Al final del passeig de Prešernovo nabrežje, hi ha una petita "platja" de còdols grans, incòmoda si no porteu una cadira de platja.

carrerons de Piran
carrerons de Piran

Trobar un allotjament econòmic a Piran en ple agost serà molt difícil, així que millor busqueu en poblacions properes a l'interior. Oblideu-vos del cotxe, està prohibit en tota la ciutat antiga, així que l'haureu de deixar en un dels aparcaments de la ciutat i caminar, tot descobrint carrerons, cases venecianes i racons molt fotogènics.





De Portorož no us en parlarem, és l'equivalent a la típica població xarona de costa, tot i que entenem que hi hagi gent que li agradi. Nosaltres no hi hem anat...

Més al sud, es troben les salines de Strunjan i Sečovlje, de l'any 804 estan protegides com a Parc natural. A les salines de Sečovlje es pot descobrir la fabricació tradicional de la sal i visitar el museu dedicat a la temàtica. El comerç de la sal va fer enriquir a Piran i un dels motius pels quals Venècia la va dominar tants anys.
Port de Piran
Aquí acaba el nostre viatge per Eslovènia, esperem que us hagi motivat per descobrir-lo en futurs viatges.
Per acabar, us fem les nostres recomanacions per arribar a Eslovènia:
El més pràctic serà que us agafeu un avió fins a Venècia, amb connexions més econòmiques que arribar fins a l'aeroport de Ljubljana. I després us agafeu un trasllat amb GoOpti, us sortirà més econòmic si el reserveu amb temps.
L'altra opció és anar en tren de Venècia Mestre a Trieste i des d'allà un autobús fins a la capital eslovena. Informació dels trens italians
A GoEuro teniu un buscador de transports, amb un munt d'opcions de recorregut en tren i autobús per arribar a Eslovènia des de Venècia.
Eslovènia en 9 fotografies




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada