diumenge, 17 de maig del 2015

París: altres punts d'interès

Hôtel de Sens
Després de creuar el riu venint de Notre-Dame, ens endinsem al barri de Marais. Comencem amb l'edifici destacat del Hôtel de Ville, l'ajuntament de París ornamentat en estil neorenaixentista mostra en la seva façana 108 estàtues d'il·lustres parisencs. A l'hivern, una gran pista de patinatge s'instal·la davant. Si us ve de gust alguna activitat cultural, l'Hôtel té exposicions temporals gratuïtes.

Le Chat Noir
Val molt la pena descobrir el barri seguint la ruta del Marais medieval, impressionants hôtels particuliers, les mansions dels aristòcrates en estil renaixentista, com l'Hôtel d'Aumont (7, Rue de Jouy); l'Hôtel de Sens, la mansió més antiga del barri iniciada el 1475 i restaurada en estil gòtic a principis del s. XX (1, Rue du Figuier); les restes de l'antiga muralla de Felip August, del 1190 (Rue des Jardins de St.Paul); l'Hôtel Carnavalet, museu de la història de París des de la prehistòria a l'època moderna, que ben bé val una visita, aquí trobareu el rètol original del cabaret Le Chat Noir. L'Hôtel de Libéral Bruant (1, Rue de la Perle) i l'Hôtel Salé (5, Rue de Thorigny), seu del recentment inaugurat Musée Picasso. Completant la visita, arribareu a la Place des Vosges, l'elegant plaça de 1612 amb 36 cases simètriques, com a curiositat en el núm. 3 hi va viure Victor Hugo; i l'Hôtel de Sully, a la cantonada sud-oest de la plaça, amb dos patis decorats amb relleus dedicats a les estacions i als elements.

Place del Vosges
De retorn al passat més recent, us direm que també va ser la seu del barri jueu, expulsats del barri durant la II Guerra Mundial. El Mémorial de la Shoah (17, Rue Geoffroy l'Asnier) repassa els tràgics fets de l'holocaust.
En l'actualitat, el Marais és un dels barris de moda de la ciutat, seu de l'ambient gai i amb un munt de botigues de nous dissenyadors i roba vintage, i locals cool on beure o menjar alguna cosa.


Place de la Bastille
En direcció oest arribareu a la popular Place de la Bastille, ja res queda de la famosa fortalesa i presó que va ser presa per la ciutadania en la famosa revolta del 14 de juliol de 1789. Aquí hi trobareu la Colonne de Juillet, una columna de bronze rematada amb l'Esperit daurat de la Llibertat, en honor a les revolucions posteriors de 1830 i 1848. Més a l'oest descobrireu una de les zones més innovadores, una via de tren elevada recuperada com a passeig verd, la Promenade Plantée (molt semblant a la de Nova York, que ja us vam explicar en aquest bloc).






Tomba d'Édith Piaf
Més a l'extrem, hi haureu d'anar en metro fins a Père Lachaise o Philippe Auguste, teniu un dels espais gratuïts més visitat de París, el Cimetière du Père Lachaise que serveix tant de pulmó verd com de ruta per retre homenatge als personatges il·lustres que reposen en les ornamentades tombes: el compositor Chopin, el poeta Apollinaire, els escriptors Moliére, Wilde, Balzac i Proust, els actors Yves Montand i Simone Signoret, els pintors Pissarro, Modigliani i Delacroix i els cantants Édith Piaf i Jim Morrison... són entre molts altres els famosos que hi descansen. A les entrades del cementiri hi trobareu plànols per ubicar les tombes.





De retorn al centre, ens detindrem en alguns punts d'interès que no us hem explicat encara:

Tour Saint Jacques
La Tour Saint Jacques: a la Place du Châtelet, l'única torre d'estil gòtic flamenc que queda de l'Església de Saint Jacques la Boucherie, construïda pel gremi de carnissers el 1523.











Église de la Madeleine
La zona d'Opéra i Les Grands Boulevards: Podeu iniciar la ruta a l'Opéra Palais Garnier, una de les òperes més famoses del món i ricament ornamentada. Molt a prop teniu la Place Vendôme, una plaça octogonal amb edificis amb arcades, en un d'ells, l'elegant Hôtel Ritz (ara en restauració). Al centre la Colonne Vendôme de 43,5 m d'alçada amb una estàtua de Napoleó a l'estil d'emperador romà. Un dels altres destacats és l'Église de la Madeleine, construïda a l'estil d'un temple grec durant el s. XIX.



En direcció als Grands Boulevards podeu entrar a les Galeries Lafayette (40, Bd. Haussmann). Segurament els grans magatzems més famosos de la ciutat, on podreu admirar una impressionant cúpula (ja centenària) ricament decorada per Nadal. Us recomanem una de les visites gratuïtes més destacades, pugeu al terrat i obtindreu bones vistes del centre de París.

cúpula Galeries Lafayette
Vistes des de les Galeries Lafayette




Restaurant Bouillon Chartier
Tota ruta mereix una parada per descansar i menjar alguna cosa. Us aconsellem un dels clàssics dels locals parisencs, el Restaurant Bouillon Chartier (7, Rue du Faubourg Montmartre). Us preguntareu, un local clàssic com aquest sortirà per un ull de la cara, doncs ben al contrari, bona qualitat a bon preu!! Això sí, segur que haureu de fer una estona de cua, paciència el restaurant s'ho val.



Hôtel des Invalides, la Dôme i Pont Alexandre III
Hôtel des Invalides i Église du Dôme: El recinte de l'antic centre d'acolliment de veterans de guerra, construït el 1670 per Louis XIV acull ara diversos museus, com el Musée de l'Armée (de l'exèrcit) i el Musée des Plans-Reliefs (maquetes a escala de ciutats, fortaleses i palaus de França), per aquells interessats en el tema, no és el nostre cas. Destacant per sobre el complex, la cúpula daurada de l'Église du Dôme que acull la tomba de Napoleó I.

D'esquena a l'Hôtel el majestuós pont Alexandre III, que va ser ofert a França pel tsar Alexandre III de Rússia, per a l'Exposició universal de París de 1900.

Musée de l'Orangerie: Ja us podeu imaginar que l'oferta museística d'aquesta ciutat és infinita. Res us hem dit dels coneguts Centre Pompidou (que acull el Musée National d'Art Moderne) o el Musée d'Orsay (amb obres mestres d'impressionistes, postimpressionistes i d'art nouveau) que deixarem per altres visites...
Centre Pompidou
El Musée de l'Orangerie, ubicat en un antic hivernacle de tarongers a les Tuileries, acull l'obra mestra de Monet, les Decorations des Nymphéas, en dues sales ovals que conviden a la relaxació tot admirant les obres de grans dimensions. El museu també compta amb obres impressionistes de Cézanne, Matisse, Renoir i Picasso, entre d'altres. Gratuït el primer diumenge de mes.




Fins aquí el nostre recull de París, segur que ens hem deixat moltes coses, però almenys ja teniu una petita guia que esperem us serveixi per descobrir la ciutat de la llum. Fins la propera!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada