dissabte, 27 de gener del 2024

Illes Fiji

Acabar el gran viatge de celebració dels 50 d'en Jordi a les Illes Fiji, ens semblava el colofó perfecte per posar punt final. A més, ja diuen que si vas fins a l'altra banda del món, aprofita-ho, qui sap quan es podrà tornar. 

El nostre paradís a la Coral Coast

L'arxipèlag de les Fiji conté més de 300 illes i 500 illots, de les quals l'illa de Viti Levu és la més gran. No us enganyeu amb les seves dimensions, sovint la gent es pensa que les illes del Pacífic sud són molt petites que gairebé es poden fer caminant... Viti Levu té una superfície de 10.531 km² i una longitud de 146 km, és a dir, quasi tres vegades més gran que Mallorca, i uns 2000 quilòmetres quadrats més gran que Creta o Còrsega, per posar unes referències més properes.
La capital del país (Suva) i l'aeroport internacional Nadi s'hi troben en aquesta illa, així que és molt possible que entreu a l'arxipèlag per aquí. I parlant de l'arribada, us hem de comentar que els fijians són molt hospitalaris (el turisme és la seva principal font d'ingressos), així que no us haurà d'estranyar si a l'aeroport us rep un grup de músics, us posin un collaret de petxines i amb un somriure d'orella a orella us cridin: Bula!, la fórmula de presentació més emprada.

I feta aquesta petita presentació, ens direu, quina de les múltiples illes triem per fer el camp base? Les imatges idíl·liques de les Fiji us transportaran a un resort en una diminuta illa, d'aquest estil les trobareu al grup d'illes de Mamanuca. Amb un pressupost contundent, fins i tot us podreu estar en una illa on només hi ha el resort, i sentir-vos que sou Tom Hanks a Nàufrag, però amb tots els privilegis. Ara bé, si voleu copsar la vida local i veure més enllà de les activitats d'entreteniment de la piscina de l'hotel... us recomanem que us quedeu a l'illa de Viti Levu. No patiu, que si us voleu treure el cuquet d'estar a un petit illot, podreu fer-ho mitjançant un ferri, per exemple, des del port de Nadi.

El viatge en taxi, de poc més d'una hora (60 km), des de l'aeroport de Nadi fins al nostre allotjament, el Shangri-La Yanuca Island, ens dona una primera impressió del país, a través de la Queens Rd., la carretera de circumval·lació de l'illa. Entre el caos d'una carretera força col·lapsada, animals que pasturen als vorals sense cap mena de protecció, força brutícia, trams de la ruta en obres i sense asfaltar, "cases" construïdes amb materials de rebuig, fogueres per cremar la brossa... i molta vegetació pròpia d'una illa del pacífic sud. Un detall a tenir en compte, tot i que la guia ens diu que es poden llogar motos, no en veurem cap durant tota l'estada al país. Així que si teniu la intenció de visitar diversos punts de Viti Levu, serà millor que llogueu un cotxe 4x4, veient les condicions de la carretera i sobretot molta cura amb la conducció. 

Sri Siva Subramaniya Swami Temple
Com a detall curiós i una de les opcions turístiques de l'illa, podeu visitar el Sri Siva Subramaniya Swami Temple, amb un estil dravídic tradicional, el temple és un dels més grans fora de l'Índia. Construït amb fusta multicolor està adornat amb talles ornamentades que representen una sèrie de déus hindús. Nosaltres el veiem des del taxi, però hi ha força turistes, així que entenem que es pot visitar.

De l'allotjament, recordem que ens ho ha buscat l'agència Pangea, és tot allò que s'espera d'un resort turístic: pistes de tenis, diversos restaurants de cuina variada, tres piscines, platges privades, camp de golf, habitacions confortables amb vista a l'oceà, una zona d'adults only i un munt d'activitats per aquells que tinguin la intenció de no sortir de l'hotel. Us proporcionarà totes les imatges de postal d'una estada a Fiji, situat en una illeta connectada per un pont, a la Coral Coast, al sud-oest de l'illa. La Costa del Corall, és un tram d'uns 80 km on es concentren bona part dels complexes hotelers, amb platges tranquil·les al ritme de les marees, i protegides de les onades que xoquen amb la barrera de l'escull de coral.

Com a tots els hotels, s'ofereixen excursions de descoberta, així com transfers privats i taxis, però els preus són cars, així que decidim optar pel transport local, que també és tota una experiència. Un autobús, que ja demana una jubilació, ens acosta al poble de Sigatoka, a 2 $ fijians el trajecte, que una dona s'ofereix a pagar-nos el bitllet, ja que el pagament es fa mitjançant una targeta de transport que nosaltres no tenim. Cal destacar que som els únics estrangers del bus, entre locals que van a ciutat i nens uniformats a escola. Sigatoka és la població més destacada de la Coral Coast, a 9 km de l'hotel i s'ofereix als turistes com a visita local, per veure el mercat (l'excursió programada pel Shangri-La costa 22 $ fijians per adult, així que millor optar pel transport públic i descobrir-ho per un mateix). Sempre diem que la millor manera de copsar la vida local és visitant un mercat, i el de verdures i fruites de Sigatoka ho és. Tomàquets, pinyes, gingebre i les arrels d'una varietat de pebrer, amb la que es prepara la beguda nacional, la kava (que pot tenir efectes relaxants i al·lucinògens). 

Mercat de Sigatoka
La targeta de transport recarregable la podreu adquirir a la botiga Vodafone (a Market Road), que, per cert, només podreu pagar en metàl·lic. La targeta no té cap cost, simplement haureu de calcular els usos que voleu fer i facilitar les dades pel registre. Per exemple, el trajecte de Sigatoka a Suva amb l'autocar exprés costa uns 14 $.
A banda de diverses botigues de souvenirs i restaurants de menjar ràpid, hi destaca sobre un turó el Shri Radha Krishna, un temple de confessió Hare Krixna, d'accés lliure (tot i que les donacions són benvingudes). Per respecte, us heu de treure les sabates i cobrir les cames (anem amb bermudes) amb un pareo. Una dona de certa edat ens explica la història del seu fundador i les imatges que adornen l'estança d'oració.
Temple de Shri Radha Krishna

Per dinar, triem un restaurant i pastisseria (Kalabo) amb plats preparats, ja us podem dir que el curri és el producte estrella, i pot ser força picant en funció del plat, com el pollastre amb ceba i arròs que demanem. Està al cantó del supermercat Shop & Save. Els dos plats combinats i una aigua d'1,5 L ens surt per 26 $ fijians. Si busqueu un lloc amb cafè a l'estil europeu, no us quedarà un altre que anar al Cuppabula Cafe, a Sigatoka Valley Rd. La cafeteria és una part d'una enorme botiga de roba i souvenirs, bon cafè però a preu occidental (a 5 $ el capuccino). També podeu escollir-lo per dinar, amb una bona carta variada de cuina occidental.

L'altra excursió de tot un dia que farem és visitar la capital, Suva. Sí, de tot un dia, perquè tot i que la distància entre Sigatoka i la capital és d'uns 125 km, l'autobús suposadament exprés triga unes tres hores i mitja per trajecte. Els busos surten cada 30 minuts des de l'estació de busos de Sigatoka, però també ens van comentar que el podíem "parar" a la Queens Rd. al cantó de l'entrada principal a l'hotel. Així i tot, preferim no arriscar-nos i agafar-lo des de Sigatoka. El transport és prou còmode, amb aire condicionat i la possibilitat de veure una pel·lícula (si seieu força davant). 

Government Building, Suva
Suva, la capital i la ciutat més gran del país, es troba a la costa sud-est de Viti Levu. Ofereix una barreja de llocs històrics, museus, parcs, mercats locals i una animada vida al carrer. Els colons britànics van traslladar la capital des de Levuka aquí el 1882. Hi viu al voltant d'un terç de la població de Fiji, la capital és el centre econòmic, educatiu i diplomàtic de la regió del Pacífic Sud.
Així i tot, no us espereu una ciutat espectacular, potser era el dia de pluja o que la primera impressió fos l'arribada a l'estació d'autobusos, amb tot el caos de gent i trànsit..., en tot cas, encara hi ha alguns edificis històrics i visites recomanables.
Grand Pacific Hotel

El centre històric és força compacte, i des de l'estació d'autobusos només cal prendre la referència dels carrers Scott, Victoria Parade i Queen Elizabeth Dr., els eixos vertebradors de la capital. Seguint Victoria Parade podreu veure la Biblioteca Carnegie, construïda el 1909 i més avall l'emblemàtic Grand Pacific Hotel (1914), remodelat i reobert el 2014 després d'una extensa rehabilitació. És un exemple clar del passat colonial britànic, amb les seves estances luxoses i la vista a l'oceà pacífic, podeu donar-hi una ullada,  recórrer el hall i sortir al jardí exterior amb la piscina. Si us voleu donar un homenatge, també us podeu quedar a dinar, ara bé no és barat.
Enfront de l'hotel, el camp d'esports Albert Park presidit pels edificis grisos governamentals dels anys 30. El Parlament, però, es va traslladar a un nou complex a la carretera de Ratu Sukuna el 1992.
Thurston Gardens


Allà on comença el carrer Queen Elizabeth, teniu una de les entrades del Thurston Gardens que contenen el jardí botànic, amb la seva particular torre del rellotge del 1918. Si alceu la mirada, fixeu-vos en la munió de ratpenats que pengen dels arbres, que si la Wikipedia no enganya, és el ratpenat cara de mico (Mirimiri acrodonta). Tot just darrere del rellotge, teniu el Museu de Fiji, va ser fundat l'any 1904 i originalment ocupava l'antic ajuntament, però es va traslladar a la seva ubicació actual l'any 1954. El museu acull la col·lecció d'artefactes fijians més extensa del món i també és una institució educativa i de recerca, especialitzada en arqueologia, en la preservació de la tradició oral de Fiji i en la publicació de material sobre la llengua i la cultura fijiana. Si disposeu de temps (nosaltres no ho vam fer) és una visita recomanable per conèixer la història i etnografia del país, pel mòdic preu de 5 $ fijians.
La societat civil fijiana és força catòlica, així que no és estrany la magnitud de la seva Catedral, al carrer Murray amb Pratt. Construïda el 1902 amb pedra arenosa importada d'Austràlia, recorda les edificacions eclesials d'Itàlia.
Catedral de Suva
Igual que vam fer a Sigatoka, entrem al gran mercat municipal, a Usher St. al cantó de l'estació d'autobusos. Flors i fruites tropicals, com la jaca, el fruit de l'arbre del pa; les fulles de dalo, una de les hortalisses més emprades a l'illa i les arrels de yaqona (la varietat del pebrer) amb les que s'elabora la tradicional kava. Ja ho sabeu, volteu pel mercat i descobriu varietats que difícilment tornareu a veure. Per a la compra de souvenirs artesanals, serà una bona opció visitar el Suva Curio & Handicraft Market, a Stinson Parade. Aquí trobareu el tradicional recipient tallat en fusta on s'elabora la kava, els venedors us asseguraran que tot és artesanal, però no us deixeu enganyar, ja veureu allò que és 100% autèntic. Com a altres mercats d'aquestes característiques, el regateig està a l'ordre del dia. 
Mercat municipal de Suva

No ens oblidem de recomanar-vos on menjar, seguint la dita "allà on vas, fes com veuràs", entrem en una mena de galeria comercial, als baixos d'un edifici de l'administració, on hi ha diversos establiments de cuina asiàtica i local. Situat a la cantonada de Loftus St. i Carnarvon St., és una molt bona opció per menjar ràpid a preu econòmic. Aquí tastarem el rourou amb xai, que s'elabora amb les fulles de dalo, una mica insípid pel nostre gust. I per tastar un bon cafè, a pocs passos teniu el Republic of Cappucino, tot i que ja no és tan barat. Per cert, segons la guia, a la plaça del davant (Dolphin Plaza), el tercer diumenge de mes hi ha un mercat eclèctic amb menjar, artesania i música, però nosaltres no el veurem.

Ratpenat als Thurston Gardens

Ens sap greu no ser més extensos en la nostra explicació sobre les illes Fiji, però no ens agrada comentar experiències turístiques que no hàgim gaudit. Us recomanem que aconseguiu un exemplar de la guia Lonely Planet, l'última edició disponible és del 2016, que us serà força útil, o directament consultar el seu web amb més informació.
Us deixem amb algunes fotos més de la nostra estada, tot animant-vos a fer el viatge!




Curri de pollastre servit en un coco

Una manera original de predir el temps





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada