dissabte, 20 de gener del 2024

Nova Zelanda: Queenstown

Queenstown, des del Bob's Peak
Queenstown serà l'última gran ciutat que visitarem a Nova Zelanda, és una popular destinació imprescindible en el vostre viatge pel país. Amb una història relativament recent, els britànics no van arribar fins al 1850, tot i que hi ha rastres d'assentaments maoris en el passat. Amb poc temps els ramaders d'ovelles van donar pas als cercadors d'or, després de trobar-ne a les ribes del riu Shotower. 

Així doncs, aquesta febre d'or va convertir la ciutat en una explotació minera i un creixement espectacular amb milers d'habitants, tant era la seva reputació "digna d'una reina" que originà el seu nom. A principis del segle XX, l'or es va esgotar i fins a la dècada dels cinquanta, la ciutat no va reviure com a destinació vacacional amb múltiples opcions de la pràctica d'esports d'hivern i estiu.

És veritat que és una de les ciutats on hem vist més moviment de persones, però tenint en compte que estem en plena temporada d'hivern amb les pistes d'esquí obertes, tampoc hem trobat tantes aglomeracions, com per exemple podria tenir Andorra la Vella. Això sí, aquí hem experimentat les temperatures de rigorós hivern, amb mínimes per sota de zero graus, i per primer cop al viatge, trepitjarem neu⛄

Bob's Peak

Si no ha nevat a la ciutat, només caldrà que pugeu al Bob's Peak per tocar la neu. Teniu la caminada costeruda de poc més de 2 km, el Tiki Trail, que serpenteja entre pins i avets o agafar la pràctica i còmoda góndola Skyline. Ja us podeu imaginar quina opció hem triat, val la pena agafar aquest telefèric que us retornarà imatges fantàstiques de la ciutat, les muntanyes i del llac Wakatipu. El trajecte d'anada i tornada no és barat (ens ha costat uns 100 $ NZ els dos trajectes), i també teniu l'opció d'afegir el Skyline Luge, una pista d'uns 800 m que descendireu amb un carro petit amb rodes, ideal si aneu amb nens. Nosaltres hem preferit fer una ruta de senderisme des del mirador del telefèric, un itinerari circular de mitja hora amb el que arribem a un mirador del pic Ben Lomond (2.961 m).

Amb el pic Ben Lomond al fons

Com us dèiem, l'oferta d'esports d'aventura és molt àmplia: parapent, esquí, surf de neu, pònting, heliràfting, ràfting, surf fluvial, rutes en bicicleta de muntanya, senderisme, escalada... aquells que sigueu cul inquiet, no us faltarà oferta ni dosis d'adrenalina assegurada. Pels amants de l'esquí i l'snow, us deixem els enllaços de les pistes més pròximes:

Totes elles obren de juny a octubre, i són les principals destinacions d'esports de neu del país. Des del centre de Queenstown surten diverses línies de transport que us portaran a peu de pistes, i el material el podeu llogar aquí o directament a les estacions d'esquí.
El llac Wakatipu des dels Queenstown Gardens

Ara bé, si decidiu quedar-vos a la ciutat, podeu optar per passejar pels Queenstown Gardens, situats en una petita península. Aquest parc del s.XIX és tot un oasis de pau, amb els seus jardins de roses d'inspiració anglesa. Un sender d'uns 3 km us permetrà donar la volta, però també podeu provar de practicar el golf de disc, primer cop que veiem aquesta modalitat, però hem vist molta gent que ho practica. Tot un circuit que amb el frisbee has d'anar fent diana en una mena de cistelles fetes amb unes cadenes.

En ser una destinació tan popular, ja us podeu imaginar que l'oferta gastronòmica, d'oci i botigues és molt àmplia i diversa. A més a més, és el centre neuràlgic per reservar les excursions a Fiordland, totes elles amb sortides des de Queenstown. Per contractar-ho, nosaltres vam anar a la seu d'informació turística, veureu que té una torre amb un rellotge (22, Shotover Street). La noia que ens va atendre va ser súper resolutiva i vam sortir d'allà amb tot el paquet d'excursió a Milford Sound, que ja us explicarem en una altra entrada. 
També us recomanem fer la reserva directament amb l'empresa RealNZ, que tenen el centre de visitants a Beach Street, 88.

Heartland Hotel

L'allotjament que ens van donar ha estat l'Heartland Hotel (Stanley Street, 27), unes casetes a l'estil suís amb habitacions grans i molt confortables. Si podeu, mireu de demanar l'habitació-xalet, sota la teulada i les que tinguin més alçada, per tenir unes magnífiques vistes del llac Wakatipu. L'esmorzar inclòs a l'allotjament és tipus bufet lliure, i amb reserva prèvia també podreu fer el sopar a l'hotel. A més, és molt a prop del centre de la ciutat, cinc minuts a peu.

I no, no ens oblidem de les recomanacions de restaurants, tot i que com us hem dit, l'oferta és molt àmplia i variada:

The Cow (Cow Lane): sens dubte, un dels locals més emblemàtics de la ciutat, rep el seu nom per ser un antic estable de pedra, on les vaques esperaven per ser munyides. Amb més de quaranta anys d'història, les pizzes (de diverses mides) són molt completes i gustoses. Amb una de les gegants, teniu de sobres per a dues persones. Ara bé, amb tanta popularitat mireu de reservar si no voleu esperar molta estona per una taula. Per cert, el detall de la imatge de la reina Victòria en el logotip no és perquè la comparin amb una vaca, sinó que va dir que la lactància materna semblava com l'acció de munyir l'animal, i a les seves filles les va advertir d'evitar aquesta pràctica.

La ració de nachos del Baja Mexico

Baja Mexico (Beach Street, 61): Inspirat en la cuina de la Baixa Califòrnia, aquest restaurant amb una càlida ambientació és el punt d'exotisme culinari. Ens ha sorprès gratament, per la quantitat i qualitat de les racions. De preu tampoc ens ha semblat gaire car, tenint en compte l'estàndard de la zona.

Pels més llaminers, no deixeu de prendre una xocolata calenta a Patagonia Chocolates - Ice Creamery & Chocolaterie (Rees Street, 2), des del 2005, els seus propietaris d'origen argentí s'han mantingut fidels a les seves arrels sud-americanes, portant els sabors del cacau del vell continent. Tant els pastissos, els gelats o la xocolata amb un toc picant, faran les delícies dels més golafres.

I no ens oblidem de la cadena de supermercats Countdown amb els plats preparats i els sandvitxos que ens han acompanyat al llarg del viatge. Aquí el teniu als afores de Queenstown, a Frankton (Grant Rd, 30).

Buckingham St - Arrowtown
Només us caldran 20 minuts i recórrer els 20 km que separen Queenstown de la històrica població d'Arrowtown, per fer un viatge històric al passat. Concretament a la dècada dels seixanta del segle XIX, quan els cercadors d'or en van trobar al riu Arrow. De l'època febril es conserven un munt de casetes al carrer Buckingham, el que podria ser un típic escenari del Far West. Fins i tot, a pocs metres d'allà hi ha l'antiga presó (a Cardigan St.) del 1876, que va estar operativa fins al 1987.

Ara bé, la febre de l'or també ens recorda les condicions precàries que van viure els miners, i en aquesta zona va haver-hi un important assentament de població xinesa. Un petit recorregut prop d'un rierol dona a conèixer la seva història, víctimes del racisme ells no es van fer rics, visqueren en condicions molt dures com ens expliquen els panells que anem trobant. Hi ha algunes casetes restaurades i fins i tot una botiga que també era el seu centre de reunions. Un homenatge a l'altra cara de la febre de l'or, un reconeixement a aquells i aquelles que perseguiren el seu somni daurat.
Una de les casetes de l'assentament xinès

Ja sabeu pels nostres viatges, que ens agrada el món del vi. Aquest cop no hem fet enoturisme, però us aconsellem si disposeu de temps i aneu en altres temporades, fer una ruta vinícola per la vall de Gibbston. Una de les més pintoresques de Nova Zelanda, que produeixen vins amb reconeixement internacional. Més del 70% del raïm que es conrea aquí és pinot noir. Altres varietats inclouen chardonnay, pinot gris, riesling i sauvignon blanc. En aquest web teniu més informació de les rutes vinícoles.

Des del port de Queenstown


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada