dimecres, 17 de gener del 2024

Nova Zelanda: Franz Josef i Fox Glacier

La ruta de Christchurch (vegeu entrada anterior) fins a les glaceres de la West Coast, serà un dels itineraris de conducció més llargs del viatge. En total seran poc més de 381 km, que sense l'opció del TranzAlpine, hem hagut de fer en cotxe, travessant les muntanyes pel pas d'Arthur. Després encara ens quedaran uns 90 km per la State Hwy. 73 fins a Kumara Junction, on empalmarem amb la carretera estatal número 6, que circula en paral·lel al Mar de Tasmània, aquest últim tram seran poc més de 150 km.

Uns 400 kilòmetres que pels amants de la saga Lord of the Rings, us recordaran a un munt d'escenes de la pel·lícula: les muntanyes nevades, les planes inhòspites, les valls amb rierols d'aigua platejada, les formacions rocalloses... Gaudiu del viatge!

La primera glacera que veurem és la de Franz Josef, que rep el nom de l'emperador d'Àustria, batejada així pel geòleg i explorador Julius Von Haast, que el 1865 va fer la primera exploració europea a la glacera. El poble del mateix nom és un centre turístic des d'on es poden fer vols en helicòpter amb l'opció de caminar pel glaç. Però també és el punt de sortida de múltiples rutes de senderisme, com les que teniu a 5 km del poble, al pàrquing de la glacera. Una d'elles la Franz Josef Glacier Walley Walk (30 minuts d'anada), un itinerari senzillet fins a un mirador de la glacera. Ja veureu que d'aquí surt un altre camí, però els cartells són prou clars amb la prohibició de fer-ho, en altres ocasions aventurar-se ha provocat víctimes mortals... 

Franz Josef Glacier
Del mateix pàrquing, teniu la Sentinel Rock Walk, que en 20 minuts us plantareu en un petit turó, també amb vistes a la glacera. Sense abandonar la zona, una última recomanació, el sender de 20 minuts a la Peter's Pool, un petit llac que pot fer de mirall del Franz Josef Glacier.
Els més exigents podreu optar pels senders de llarg recorregut, com la ruta Alex Knob Track de 8 hores, un ascens fins a la carena del mateix nom, a 1.300 m, amb la recompensa d'unes vistes insuperables dels Alps del Sud, la glacera de Franz Josef i el mar de Tasmània.
Peter's Pool

Franz Josef Glacier des de Sentinel Rock

Sentinel Rock

A l'oficina de turisme de Franz Josef, o en aquest web, us podeu descarregar els mapes de les glaceres i veure les diverses rutes.
Com hem comentat, el poble de Franz Josef és una base ideal per explorar les glaceres, nosaltres vam fer dues nits a l'hotel Te Waonui Forest Retreat, un molt bon allotjament envoltat d'un bosc selvàtic que sorprèn amb la proximitat de la neu. Les habitacions són espaioses i confortables, i per relaxar-se disposa d'un spa amb diversos tractaments.

Pels àpats, no deixeu d'anar al restaurant Alice May, decorat en estil Tudor té plats de cuina tradicional neozelandesa. 
Un dels plats de l'Alice May, Bangers and mash
L'Alice (1889-1949) fou l'àvia de l'actual propietària, la Jennie O’Loughlin, una dona que va matar al seu amant, després d'una discussió per no complir la seva promesa de casar-se amb ella, un cop va saber que estava embarassada. Fou condemnada a cadena perpètua, però les feministes del Moviment Socialista van iniciar una campanya de recollida de firmes i diverses reivindicacions arreu del país. El 1915, 60.000 persones van signar les peticions i finalment, després de complir 6 anys a la presó, l'Alice va ser alliberada el 1921. A l'interior del local hi ha diverses fotografies i objectes que recorden la seva història. 
Completeu el sopar fent lloc per a les postres, com el pastís de xocolata o la de poma amb mores, tips però feliços!😋😋😜

Fox Glacier
Poc més de 20 km separen les poblacions de Franz Josef de Fox Glacier, conduint per la State Hwy 6. La glacera de Fox, de 12 km, corre perill pel canvi climàtic i el seu retrocés va en augment. Igual que la seva veïna, ofereix les helihike, trasllat en helicòpter i senderisme sobre el glaç. Al poble del mateix nom, trobareu diverses agències que proposen diverses excursions.
Des de l'aparcament, a 2 km del municipi, teniu una ruta fàcil de 2 hores per accedir als miradors de la glacera (Fox Glacier South Side Walkway). La primera parada que disposa de bones vistes, la trobareu després d'uns 40 minuts de suau pendent. Aquesta ruta també es pot fer en bicicleta bona part del trajecte, fins a arribar a un antic aparcament i continuar el camí a peu.
De tornada al pàrquing, valdrà molt la pena agafar el trencall de la ruta Moraine Walk (30 minuts). Us endinsareu en un bosc encantat, sobre antigues superfícies de morrena, grans rocs que van ser transportats per la glacera, i ara estan colonitzats per una selva d'arbres i falgueres. Algunes d'aquestes morrenes daten dels segles XVII i XVIII. 
El sender de les antigues morrenes
Si preneu des del poble de Fox la Cook Flat Rd, a 6 km arribareu al llac Matheson, que si el temps acompanya i no fa vent, les seves aigües us reflectiran les muntanyes dels Alps del Sud, com el Mount Cook i el mont Tasman. El millor moment per veure aquest reflex serà a l'alba o al capvespre quan el Sol està baix. Una ruta circular de 6 km i una hora i mitja us permetrà fer la volta al llac, també la podeu escurçar en 20 minuts, des de la cafeteria del llac.
No hem tingut sort amb el llac-mirall 😅
De tornada a Fox, serà una molt bona opció parar per dinar al The Cook & Saddle Cafe, amb una gran xemeneia doble, aquest acollidor local té bones racions de menjar. Després d'un àpat aquí, segur que teniu reserves per fer una bona caminada. Almenys a nosaltres ens ha servit per afrontar el llarg viatge fins a la següent destinació, Queenstown. 4 hores i mitja de conducció i gairebé 330 kilòmetres.

The Cook & Saddle Cafe
Aprofiteu aquest trajecte per la Hwy 6 en direcció a Haast, on acaba la West Coast Road, per fer parades de descans en els múltiples miradors que trobareu, des d'on podreu veure alguna platja i el mar de Tasmània. Una de les parades que podeu fer, és una observació d'una espècie rara de pingüí que habita terra endins del mar. Es tracta de l'espècie de pingüí Tawaki, que entre els mesos de juliol i principis de desembre estan en època de reproducció. Amb molta sort (nosaltres no els vam veure) podreu observar-los a les ribes del llac Moeraki, a 30 km d'Haast. Per a més informació d'aquesta espècie de pingüins amb cresta de Fiordland, ho podeu llegir aquí.
Lake Moeraki

Knights Point Lookout
A Haast teniu una benzinera, molt útil per afrontar els darrers kilòmetres endinsant-vos a l'interior del país, passant pels immensos llacs Wanaka i Hawea. Abans d'arribar a Queenstown, fem una parada per dinar a Wanaka, concretament al Federal Diner (47 Helwick Street) amb una carta de productes de temporada i de proximitat, en un ambient cosmopolita i públic jove. Un local de moda en una ciutat dinàmica amb un munt d'opcions d'esports d'aventura.
Wanaka Lake


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada