dilluns, 17 d’agost del 2015

Múnich

La capital de Baviera reconeguda mundialment per acollir la festa de la cervesa (Oktoberfest) i pel seu passat fosc, els nazis van començar en ella la seva ideologia terrorífica, té un important llegat artístic que es pot veure en els seus palaus i museus. Els principals punts turístics estan en la seva altstadt, al voltant de la Marienplatz.
Neues Rathaus


Al centre de plaça destaca la columna de Maria, Mariensäule, del 1638 per celebrar la victòria sobre les tropes sueques en la Guerra dels 30 anys. El neogòtic Neues Rathaus (ajuntament "nou") domina la plaça, amb un munt de gàrgoles, estàtues i un drac que sembla que pugi per una de les seves torres. Al mig de la façana hi destaca el Glockenspiel, un carilló amb 43 campanes i 32 figures que a les 11, 12 i a les 17 h interpreten la història d'un torneig de cavallers en les núpcies del duc Guillem V amb Renata de Lorena el 1568 (part superior) i la representació de la dansa Schäfflertanz (part inferior). 



Tanquen la plaça l'Altes Rathaus (ajuntament "antic" reconstruït després de la II Guerra Mundial) i que acull el Spielzeugmuseum (museu de la joguina) i l'església de St. Peterskirche, l'església més antiga de la ciutat del 1150 on podeu pujar a la seva torre de 92m. per tenir bones vistes del centre de la ciutat. A prop de la plaça hi destaquen les torres bessones amb cúpula bulbosa de la Frauenkirche del 1468 i bombardejada durant la II Guerra Mundial i l'església de Michaelskirche, lloc de peregrinació dels fans de Lluís II de Baviera, les seves restes descansen a la cripta. 
Viktualienmarkt
Per comprar productes frescos i prendre una birra, es pot anar al Viktualienmarkt, un dels majors mercats d'Europa. Al mig hi destaca l'enorme masteler amb els símbols dels artesans i les tires de colors blanc i blau de Baviera. Clar que si el que es vol és prendre una cervesa en un lloc històric caldrà anar a la Hofbräuhaus, amb el sostre medieval de voltes, decorat amb flors i banderes bàvares. 
Hofbräuhaus









Els amants de la monarquia dels Wittelsbach (reis de Baviera) trobaran en el palau Residenz el seu lloc de peregrinació. L'enorme palau va quedar molt malmès en la II Guerra Mundial i el que es pot veure ara és una meticulosa reconstrucció. Nosaltres preferim passejar per la ciutat que tancar-nos més de 2 hores que calen per veure-ho tot. Al cantó l'església de Theatinerkirche, de 1662 per commemorar el naixement del príncep Maximilià II Emmanuel, amb dues torres bessones i una cúpula gegant, acull la cripta real d'alguns membres de la dinastia Wittelsbach. 
Els amants dels museus tenen en la Kunstareal la seva meca: l'Alte Pinakothek (pinacoteca amb obres dels s.XIV i XVIII); la Pinakotheck der Moderne (el museu d'art modern més gran d'Alemanya amb pintures del s.XIX i XX); el Neue Pinakotheck segueix la cronologia del Alte amb pintures i escultures del s.XIX i XX; el Museum Brandhorst, d'art contemporani dóna a la zona un toc de color amb el seu recobriment de tubs de ceràmica de diferents tonalitats o el Glyptotheck, amb obres clàssiques de Grècia i Roma recollides pel rei Lluís I. Qui estigui interessat en aquesta oferta museística ha de tenir en compte que les entrades en diumenge només costen 1€, cultura a preu low-cost. 

Múnich, com tota gran ciutat, té el seu pulmó verd, l'Englischer Garten, més gran que el Central Park de Nova York o el Hyde Park de Londres. El lloc és ideal per practicar esport, fer un pícnic, prendre un te amb tota la seva cerimònia (al Japanishes Teehaus), prendre una cervesa a la Chinesischer Turm, la cerveseria a l'aire lliure més antiga de Múnich o practicar el surf, sí, ho heu llegit bé, els corrents del rierol Eisbach són tan forts que els amants del surf es treuen el cuquet, els que no sigueu aficionats a aquest esport simplement us podeu deixar endur pel corrent del riu, ideal per quan la calor s'intensifica. 
Cerveseria a la Chinesister Turm

Surf a l'Englishen Garten

Pels amants de la cultura de l'esport poden anar a la zona dels JJOO del 1972 i veure la impressionant estructura del Olympiastadion o pujar a la Olympiaturm, de 290 m.
Olympiaturm
I
 els seguidors de la cultura futbolística o fans de Pep Guardiola poden anar en massa a l'estadi del Allianz Arena, seu del Bayern MünchenUn enorme estadi amb parets de coixinets inflables que s'il·luminen segons es vulgui.

 
Alianze Arena 

Ja per últim es pot anar al Schloss Nymphenburg, palau amb jardins extensos on estiuejava la família reial de Baviera.
Schloss Nymphenburg


Si esteu per la zona, us podeu regalar un gelat a l'Eiscafé Sarcletti (Nymphenburger Strasse, 155), tota una institució des de 1879 amb més de 50 sabors... boníssims!! 


Momument en record a les víctimes 



El camp de concentració de Dachau, a 16 km al nord-oest del centre de Múnich recorda a tots els visitants com de cruel i horrorosa pot ser la humanitat. Oficialment anomenat KZ-Gedenkstäte Dachau va ser el primer camp construït pels nazis el 1933, inicialment pensat per acollir presos polítics va acabar confinant a més de 200.000 persones, de les quals van morir entre 30000 i 43000, tot i que molts morts no es van registrar... 


La reixa de la porta amb la inscripció "Arbeit macht frei" (el treball us farà lliures) és una prova del cinisme dels nazis. 
Crematoris de Dachau 

Us recomanem pagar per l'audioguia (3,5€) per seguir les explicacions del camp, on podreu veure un interessant museu, dos pavellons reconstruïts, diversos monuments religiosos i la zona dels crematoris i les "dutxes" de gas, a més de diversos recordatoris que obliguen a prendre consciència dels horrors de què som capaços.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada