dijous, 20 d’agost del 2015

Nürnberg i Franken (Francònia)

Nuremberg, la segona ciutat més gran de Baviera i capital de la regió de Franken (Francònia), competeix amb l'elegància de Múnich i la seva passió per la cervesa; aquí es produeixen vins blans d'excel·lent qualitat i l'accent dels franconians és més suau que els seus veïns del sud. 
Frauenkirche
La ciutat, antiga seu de les Reichstage (dietes imperials del Sacre Imperi Romà Germànic) i residència predilecta de molts emperadors.
Albrecht Dürer, el pintor més famós del renaixement alemany va néixer aquí (s. XV) i el protestant Martin Luther, declarà que "Nürnberg brilla en tota Alemanya com un Sol entra la lluna i les estrelles".
Al s. XIX es convertí en la capital de la revolució industrial alemanya i pel seu moviment obrer, els nazis van veure en ella la ciutat perfecta per estendre la seva ideologia. Aquí es celebraven les Reichsparteitag (els congressos de la NSDAP) i va començar l'hostilitat contra els jueus. Els bombardeigs de la II Guerra Mundial la van reduir a cendres, però una meticulosa reconstrucció anys després, va recuperar la major part de l'Altstadt i el seu castell.
Entrada al Kaiserburg
El Kaiserburg domina la ciutat, va començar a construir-se en el s. XII, sent un castell de grans proporcions. En els estables reials (Kaiserstallung) acullen l'alberg de joventut. Des de les terrasses del castell es poden veure bones vistes de la ciutat antiga.
Per a més informació de les visites al castell: www.schloesser.bayern.de
El centre del nucli antic (altstadt) és la Hauptmarkt (al Nadal acull el famós mercat nadalenc Christkindlesmarkt) on destaca la Frauenkirche, l'església gòtica més antiga de Baviera (s. XIV). Cada dia a les 12 h podeu veure l'espectacle de carilló, Männleinlaufen, amb set figures que desfilen al voltant de l'emperador Carles IV. 
A un costat de la plaça hi ha la font gòtica Schöner Brunnen, de 19 m d'alçada i adornada amb gàrgoles (ara en restauració). 
Albrecht-Dürer-Haus
La St. Sebalduskirche, és l'altra església del nucli antic, i la més antiga de la ciutat del s. XIII. L'Altes Rathaus (s. XVII) acull les masmorres medievals Lochgefängnisse (de pagament i amb visites guiades). Pels aficionats a la cervesa poden visitar les bodegues subterrànies Fesengänge del s. XIV, en una visita guiada que surt des de la botiga de cerveses a Burgstrasse, 19. 
Us recomanem voltar pels seus carrers i passejar, tot descobrint algunes cases medievals i parts de la muralla, i si voleu fer una mica el guiri, podeu anar al Handwerkerhof, una recreació d'un antic barri dels gremis al costat de la torre Königstor.
L'oferta museística de la ciutat va des del Germanisches Nationalmuseum amb l'entrada Camí dels Drets Humans (29 pilars de formigó i un roure, amb les inscripcions dels 30 articles de la Declaració Universal dels Drets de l'Home); el Neues Museum (art contemporani amb façana de vidre corbada); l'Albrecht-Dürer-Haus (casa-museu del pintor); el Spielzeugmuseum (museu de joguines) al Dokumentationszentrum (que repassa la història dels nazis). 
Altstadt de Nuremberg
Per descobrir la regió de Francònia, us recomanem visitar dues ciutats al nord de Nuremberg: 

Bayreuth és la ciutat meca dels amants de Wagner, ja que tots els estius acull el festival d'aquest compositor.
A part d'això, la ciutat conserva edificis d'un gran valor històric com el Neues Schloss i els jardins Hofgarten, tot un exemple d'arquitectura rococó; la Markgräfliches Opernhaus
Tomba de Richard Wagner a Bayreuth
(edifici del teatre de l'òpera), un dels teatres d'estil barroc més impressionants del món; el Festspielhaus, seu del Festival Wagner, construït amb el suport del rei Lluís II de Baviera i dissenyat exprés per acollir els immensos decorats wagnerians o la casa Wahnfried, museu de Richard Wagner, on descansen les restes del compositor.
Però si tanta òpera us queda gran, podeu visitar el museu i fàbrica de cervesa Maisel's Brauerei-und-Büttnerei-Museum (www.maisel.com/museum) una de les majors productores de cervesa de blat alemanyes.

Si els pobles medievals de la Ruta Romàntica us van agradar, no deixeu de visitar Bamberg. L'Altstadt, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO és una de les visites indiscutibles de Baviera. 
Altes Rathaus, Bamberg
La Bamberger Dom, domina la ciutat amb les seves quatre torres. L'església originària data del 1004, però el seu aspecte actual és del s. XIII. Al seu interior destaca l'escultura del jove rei cavaller, el Bamberger Reiter, que es desconeix a qui representa.
L'Altes Rathaus, del 1462, està edificat sobre una illeta artificial entre dos ponts, per admirar-lo bé us recomanem veure'l des del  pont Geyerswörthsteg sobre el riu Regnitz.


Ben a prop es poden admirar el conjunt de cases Klein Venedig (petita Venècia), casetes amb entremat de fusta antigament habitades per pescadors.
Klein Venedig, petita Venècia de Bamberg
Volteu i volteu pels carrers d'aquesta encantadora ciutat fins a arribar al Kloster St. Michael. Sobre el turó del Michaelsburg, destaca aquest convent benedictí amb terrasses enjardinades amb vinyes i horts, les vistes de la Dom i de la ciutat ben valen la pujada fins aquí. 
La Bamberger Dom des de Michaelsburg
FunPark de Playmobil
Ara bé, si encara teniu nostàlgia de la vostra infància o si viatgeu amb nens, no podeu deixar d'anar al Playmobil FunPark (www.playmobil-funpark.de) a 9 km a l'oest de Nuremberg, a Zindorf. Un parc temàtic amb recreacions a mida natural d'aquesta popular joguina amb 40 anys d'història. 
Nosaltres, aficionats als playmobils no hi podíem faltar. Grans i petits flipareu amb les recreacions del castell medieval, el vaixell pirata, els dinosaures o el parc d'aventura de la casa sobre l'arbre. 
Els amants del col·leccionisme de playmobils trobaran en la seva botiga el lloc de peregrinació, i tornareu del viatge amb les butxaques buides...



Pirates i dinosaures Playmobil
Per descobrir la zona de Francònia, tenir ben a prop Nuremberg i els playmobils i acabar de veure els pobles més al nord de la Ruta Romàntica, hem escollit un hostal molt bé de preu a pocs kilòmetres de Nuremberg. L'hem trobat gràcies a Booking, el A1 Hostel Nürnberg. Sembla que estigui en una zona molt desangelada, però val la pena per la qualitat-preu. Disposa de cuina amb una nevera per a cada habitació, cosa que us permetrà economitzar fent el menjar a l'hotel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada