dimecres, 11 d’agost del 2021

Zimbàbue: Cascades Victòria

    Ens acomiadarem d'aquest fantàstic viatge amb una estada al luxós The Victoria Falls Hotel, situat a tocar de les cascades en el municipi del mateix nom, Victoria Falls (Zimbàbue). Construït pels anglesos l'any 1904, va ser concebut originalment per allotjar els treballadors de la línia del ferrocarril que unia la Ciutat del Cap amb El Caire. 

Així i tot, aquest establiment es convertiria poc temps després en la destinació selecta de l'aristocràcia i les classes benestants. Aquí s'hi han allotjat monarques, prínceps i princeses, presidents i personatges famosos. Record d'un passat colonial i de poder de l'imperi britànic a l'Àfrica. Aquesta és una de les coses (cares, molt cares) que hom fa un cop a la vida, passejar-se pels jardins on podeu veure algun facoquer, banyar-se a la fantàstica piscina, sopar en un dels emblemàtics restaurants (en alguns es demana codi de vestimenta). Tot un luxe que s'agraeix després d'un viatge de safaris.

Hi hem arribat des de Kasane (poc més de 80 km) passant la frontera amb Zimbàbue, on tramitarem el visat d'entrada al país que costa 30 $. Aneu amb paciència a l'hora de fer els tràmits, el personal administratiu s'ho pren amb molta calma. Aquí ens acomiadarem de l'Anna, la nostra guia durant el viatge a qui tant hem d'agrair per l'èxit d'aquest.

Victoria Falls és una de les ciutats turístiques més populars del continent africà. Des d'aquí es veuen les millors vistes de les cascades, i clarament això crida al turisme. Sempre ha estat una destinació segura pel turisme, encara que la situació política a Zimbàbue vagi malament. Livingstone seria la seva homòloga si es volen veure les cascades des de Zàmbia. 

Les cascades Victòria són les més grans i majestuoses del món, setena meravella natural del planeta i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El riu Zambezi, que té una extensió de quasi dos quilòmetres d'ample en aquest lloc, es precipita amb estrèpit (Mosi-oa-Tunya - "el fum que trona") per una sèrie de congostos basàltics de poc més de 100 metres d'alçada, aixecant una boirina que en funció de l'època de l'any que es visitin, caldrà portar un impermeable si no es vol acabar xop. Quan anar-hi? D'abril a juny és quan es pot veure el volum més alt d'aigua precipitant-se, això sí, una densa boirina provocada per l'aigua pot fer que no es vegin. De juliol a octubre perden força, i si el riu té poc cabal (com ens ha passat a nosaltres) hi ha tota una part de l'àmplia cascada amb fils d'aigua.

Per apreciar la magnitud de les cascades convé entrar al Victoria Falls National Park, dos terços de les cascades es veuen des d'aquest costat. L'entrada costa 30 $ i mitjançant un sender podreu veure els diferents miradors a les cascades fins a arribar a l'últim punt, amb una bona visió del pont del ferrocarril.

Tot i que a partir de les Horseshoe Falls estan pràcticament buides d'aigua, val la pena fer tot el recorregut per apreciar el congost i la potència del riu Zambezi, i més si gràcies al vapor d'aigua provoca un magnífic arc de Sant Martí sobre la cascada.



Les possibilitats de fer esports d'aventura són infinites, des de practicar el puenting al pont de Victoria Falls; ràfting en aigües braves al riu Zambezi o fer piragüisme remant més tranquil·lament a l'Alt Zambezi; i fins i tot banyar-se en una piscina natural, la Devil's Pool, situada a la vora de les cascades i veure la caiguda de més de 100 metres. S'accedeix des de l'illa de Livingstone en el cantó zambià. 

Per cert, David Livingstone el trobareu mencionat a tot arreu, i és que l'explorador i missioner britànic va descobrir les cascades l'any 1855, en un dels viatges per l'Àfrica austral. En honor a la reina Victòria les va batejar amb aquest nom. En el parc hi ha una estàtua dedicada a ell.

Ara bé, si es vol tenir una visió general de les cascades, val la pena fer un vol en helicòpter sobrevolant-les. En el nostre cas, està inclòs en el viatge, però tot i ser una experiència cara no us ho podeu deixar perdre. Nosaltres hem volat amb la companyia Zambezi Helicopter Company.



Tornant a Victoria Falls, podeu fer les últimes compres en els mercats Elephant's Walk i Big Curio Open Market, on podreu comprar productes artesans de qualitat i obres d'artistes locals. I com que no tenim els dinars i sopars inclosos a l'hotel us deixem un parell de recomanacions per anar a fer un mos:

Mama’s Africa: on podreu degustar carns africanes, com l'estofat d’antílop o cocodril a la brasa.  A banda també menjarem coses més "normals" com estofat de vedella i verdures amb curri.

Lola's Tapas & Carnivore Restaurant: Un restaurant muntat per una catalana que barreja la cuina mediterrània amb l'africana. Aquí podeu menjar hamburgueses de zebra, mandonguilles d'impala o paella amb cudú. Nosaltres hem provat el cudú, gallina africana picant, i swahili fish (tilàpia).

Abans de marxar, consulteu l'apartat de consells i recomanacions del nostre viatge a Kenya i Tanzània. A Botswana no és necessari vacunar-se de febre groga (de COVID-19 sí, aquí i a tot arreu). Prendre la medicació per prevenir la malària és recomanable, encara que nosaltres no ho hem fet. Els efectes secundaris poden ser molt molestos durant el viatge, millor vigilar que es beu o menja. I no us oblideu roba d'abrigar, les nits i les primeres hores del matí són molt fredes i més si feu un safari amb vehicle descobert a trenc d'alba.

Doncs fins aquí el nostre viatge, esperem que hàgiu gaudit de la lectura. Com sempre, si teniu dubtes sobre les destinacions, podeu contactar amb nosaltres deixant un comentari en el bloc. Us deixem fent un còctel al Stanley's Terrace (a l'hotel Victoria Falls).










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada