dimarts, 21 d’agost del 2012

La Manxa

Consuegra
Sortim de Toledo seguint l'Autovia de los Viñedos (CM400). El nom d'aquesta carretera és significatiu, ja que estem entrant en la zona vinícola més extensa del país: la DO La Mancha. La zona també és coneguda per ser l'escenari del Quijote. Bona prova d'això són els molins de vent, recordeu la història?, aquells que el cavaller va confondre amb gegants...
Nosaltres els veiem a Consuegra, encara a la província de Toledo. Conserva 11 molins de vent, alguns d'ells amb la seva maquinària original.

Seguint la ruta, i ja a la província de Ciudad Real, ens detenim a Alcazar de San Juan, seu del consell regulador de la DO, per demanar informació. Sorprenentment, ens trobem amb una antiga bodega, encara hi podeu veure les grans gerres per conservar el vi, en el C. Trinidad, 42. La Bodega Angora, bodegueta amb solera on podreu fer uns vins amb una tapa de regal per consumició (formatge manxec o pernil salat). El vermut de la casa entra molt bé...

Almagro
A continuació arribem a Almagro, bonica població manxega amb una plaça major porxada amb columnes toscanes i finestrals de color verd. A la plaça hi trobareu el Corral de Comedias, del s.XVII, que segueix la tradicional arquitectura manxega. Un recorregut pel barri noble us permetrà descobrir palaus del s.XVII i cases tipicament manxegues, carrers empedrats, cases blanques, finestres amb reixes de forja...
Si us acosteu a la població durant el mes de juliol podreu assistir al Festival de Teatro Clásico. (www.festivaldealmagro.com).
Pels que sigueu cinèfils, a la població hi reconeixereu escenes de pel·lícules d'Almodóvar. Aquí es va rodar part dels films de La flor de mi secreto i Volver. Tot i així, els patis utilitzats són privats i noes poden veure. Si us interessa el tema podeu fer la Ruta Pedro Almodóvar, que va d'Almagro a Puertollano, passant per Granátula de Calatrava (en el seu cementiri es va gravar Volver) i per Calzada de Calatrava (lloc on va néixer el director). No us estranyeu si trobeu un altar dedicat a Almodóvar a l'ermita de San Isidro a Calzada de Calatrava, les veïnes del director hi posen espelmes al sant cada cop que està nominat a un premi.
Aquí us deixem el poema "Mi aldea" que apareix al film La flor de mi secreto, un reflexe del paisatge de la zona de Calatrava:


"Qué hermosa está la mañana Leo,
la luz del sol centellea, 
las flores dan sus perfumes,
sus rumores la arboleda. 
De rama en rama cantando sin cesar revolotean 
los alegres pajarillos cuyos trinos me embelezan. 
Se escucha el tierno balido 
de los rebaños de ovejas 
que como copos de nieve se destacan en la hierba.
Aquí se eleva una choza 
que es de pastores vivienda 
allá una casita blanca 
más blanca que la azucena.
Más adelante, un cortijo; 
junto al cortijo, una huerta; 
junto a la huerta, una casa; 
junto a la casa, la iglesia. 
Lleno de encinas está el monte, 
rica de frutas la vega, 
el río con muchos árboles, ¿no lo sabéis?, es mi aldea."


Com a parada i fonda ens hem quedat a Almagro, en el Hostal los Escuderos (www.hostallosescuderos.com / 926 861 574), habitació doble amb bany i aire acondicionat a 35€.
I amb temes gastronòmics podreu tastar el pisto manchego, les albergínies en vinagre, el formatge manxec, los duelos y quebrantos... També típicament de la població és el encaje de bolillos, peces d'un gran treball artesanal.

1 comentari: