dimarts, 28 d’agost del 2012

Terol també existeix!!!

De camí a Barcelona parem a Terol, una província que sovint passem de llarg, però que amaga indrets d'un gran valor. A més, la carretera des de Guadalajara ens fa passar pels paratges naturals del Alto Tajo, aquí el riu més llarg d'Espanya encara és petit, res a veure amb el Tajo que vam veure a Toledo i Extremadura.
Albarracín
La nostra primera parada serà al poble encantador d'Albarracín, encara no entenem que el poble no hagi estat reconegut com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Carrers estrets i empredrats, amb les cases amuntegades les unes amb les altres, la catedral de El Salvador que sobresurt entre els teulats... tota ella, un bon exemple d'urbanisme medieval d'origen musulmà, possiblement el millor conservat del país. Fixeu-vos també amb la imponent muralla i el castell que s'enfilen per la muntanya. Una parada molt recomanable!!!
Per dormir, no tindreu problemes, hi ha una oferta variada d'establiments. Nosaltres ens hem quedat a l'hotel El Gallo (C. Los Puentes, 1 / 978 710 032).

Pintures rupestres a Albarracín
I a 4 km de la població, no deixeu de veure les pintures rupestres, aquestes si reconegudes per la UNESCO. Podeu escollir diferents rutes, totes elles da fàcil accés. Nosaltres hem fet el sender S2, de curta durada i que ens ha permès fer-nos una idea del tema. Ja us diem que en algunes pintures haureu de posar-hi una mica d'imaginació... no és d'extranyar tenint en compte que les pintutes tenen entre 4000 i 7000 anys d'història.

Plaça del Torico
I no menys és mereix la capital de la província. La ciutat de Terol, conserva un important patrimoni artístic mudéjar en el seu casc històric. Els monuments mudèjars més destacats són l'esglèsia de Santa María, catedral de Terol i les torres de El Salvador, San Martín i San Pedro.
Si us interessa una història estil Romeu i Julieta, Terol també te la seva: Los amantes de Teruel. La llegenda dels amants data del s.XIII. Si us interessa el tema aquí us deixem un link www.amantesdeteruel.es.
No deixeu de visitar la plaça del Torico, un mini-toro que ben bé podria ser el brau de la Pilarica, pel seu reduït tamany. També feu una ullada a Los Arcos, un aqüeducte del s.XVI i els exemples neomudèjars de la ciutat, com la Escalinata.
Per cert, no ho hem dit, però qui ens descobreix la ciutat és la nostra amiga María José, qui ens acull al seu poble de Villalba baja, a 8 km. de Terol. Mil gràcies!!!

Rubielos de Mora
Amb ella també descobrim dos pobles medievals de la comarca de Gúdar-Javalambre. Rubielos de Mora i Mora de Rubielos, en el primer ens trobem per sorpresa un mercat medieval. Hi té lloc cada any a finals d'agost, i la fira encara li dóna més encant al poble. Mora de Rubielos també té un entramat medieval i un castell que el corona. A l'hivern, podreu practicar l'esquí, ja que a la comarca hi ha les pistes de Valdelinares i Javalambre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada