dijous, 9 d’agost del 2012

Rioja Alta i Rioja Alabesa

Partim des de Logronyo a la descoberta de la DO Rioja Alta. La capital de la Rioja ens sorprèn molt agradablament. Una ciutat amb molt d'encant i no només per l'oferta de tapeo del C. Laurel. (veure entrada anterior).
Carrer Portales
Ens agrada el seu casc antic ben cuidat on destaquen:
L'església de St. Bartolomé (s.XIII), l'església imperial de Sta. Maria de Palacio, amb una agulla gòtica del s. XIII que destaca per sobre de les cases. Per cert, no ho hem dit però per la ciutat passa el Camí de Santiago, així que és un bon lloc per aconseguir la credencial de pelegrinatge. Us la donaran a 2€ en el pont de pedra, creuant el riu Ebre. Tot seguit el camí transcorre pel C. Ruavieja, passant per l'església de Santiago i la font dels pelegrins fins creuar per la Porta del Revellín, restes de la muralla i antiga sortida de la ciutat direcció a Santiago.
La Concatedral de la Redonda, amb dues torres bessones del s. XVIII corona la ciutat. On al costat destaquen la Pl. del Mercat i el C. Portales, en aquest carrer us trobareu una anècdota pels APMs, un cartell de Gumersindo en una llibreria al costat de la catedral.

Cenicero és la següent parada, trobem un poble petit amb algunes bodegues on cal reserva prèvia per visitar-les. 

DO Rioja

Bodegues El Fabulista
Laguardia (Àlaba), poble medieval amb muralla digne de veure, té un ajuntament del s.XIX amb un rellotge de carilló. Té moltes bodegues subterrànies de les quals es poden visitar molt poques perquè la majoria són particulars, exceptuan les Bodegues El Fabulista (www.bodegaelfabulista.com / 945 621 192). La visita d'aquesta bodega és molt recomanable, per les explicacions de la Mar, guia de la bodega. La visita inclou la cata d'alguns vins molt bons. 
Fora del poble estan les Bodegues Ysios, edifici de Santiago Calatrava (www.domenecqbodegas.com / 945 600 640).

Haro, la capital de la DO Rioja Alta, prova d'això és el seu ajuntament del s.XVIII amb unes botes de vi sota les seves arcades. El poder del vi també es pot veure ens els múltiples palaus del s.XVIII que hi ha repartits pel poble. Altres aspectes a destacar, el convent de St. Agustin del s.XVI, ara reconvertit en un hotel i el C. Herradura, per anar de tapeo.

Les bodegues de Haro les trobareu al barri de l'estació (cal reservar amb antelació):

Bodegues Muga


Bodegues Marqués de Riscal
Elciego (Àlaba), hi destaca l'edifici cosmopolita de Frank O. Gehry de les Bodegues Marqués de Riscal (www.marquesderiscal.com / 945 180 888). L'edifici d'en Gehry no és pot visitar, a menys que us quedeu en el hotel o al seu spa (€€€€). El poderio de Marqués de Riscal queda reflexat en les bodegues. La visita inclou la cata de 2 vins, un blanc DO Rueda i un negre DO Rioja. 

Santo Domingo de la Calzada (La Rioja), poble de pelegrinatge del Camí de Santiago del qual destaquem la seva catedral amb la torre Exenta, de 70m contruïda entre 1762 i 1767.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada